[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/27\/211027udruzenje-osiguranika.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/27\/100x73\/211027udruzenje-osiguranika.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/27\/211027udruzenje-osiguranika.jpg","size":"91.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Osiguravatelji za uvođenje obaveznog osiguranja od nezgode na radu u FBiH

Društva za osiguranje iz FBiH pokrenula su inicijativu za uvođenje zakonske obaveze kolektivnog osiguranja radnika od nezgode na radu po uzoru na Republiku Srpsku, Distrikt Brčko i zemlje u regiji - istaknuto je na okruglom stolu "Obaveznost osiguranja od nezgode na radu i porezni tretman usluga osiguranja" danas u Sarajevu.

Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja i skupštine Udruženje društava za osiguranje u FBiH koje je organizovalo okrugli sto, pojasnila je da tom inicijativom žele pokrenuti harmonizaciju propisa na nivou Bosne i Hercegovine s obzirom da je to osiguranje već obavezno u drugim dijelovima zemlje.

Dodala je da se druga inicijativa odnosi na zakone o porezu na dohodak i porez na dobit po primjeru zemalja regiona, radi određenih poreskih olakšica u kontekstu uplata premija dobrovoljnih zdravstvenih, penzionih i životnih osiguranja.

- Na taj način vjerujemo da ćemo, osim harmonizacije koja nas približava trendovima Evropske unije, doprinijeti unapređenju tržišta osiguranja u BiH koje je najnerazvijenije u regiji - navela je Mujanović.

Izrazila je nadu da će, predvođeni brašom i strukom, zajednički na tom putu napraviti bitan iskorak u svim administrativnim cjelinama u BiH.

Osim predstavnika Udruženje društava za osiguranje u FBiH, u radu okruglog stola učestvuju i predstavnici Agencije za osiguranje u BiH, Agencije za osiguranje u RS, Federalnog ministarstva finansija, Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, Privredne komore FBiH, UNDP-a i Američke trgovačke komore u BiH.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!