[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/100x73\/1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/1.jpg","size":"97.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Održana Druga SMART Balkans Nacionalna konferencija: Potpisani ugovori za nove projekate u iznosu od 437.254,74 eura

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci održana je Druga nacionalna konferencija za BiH projekta SMART Balkan na temu Zašto vlast dodjeljuje grantove oranizacijama civilnog društva, a koja je okupila predstavnike/ce organizacija civilnog društva, institucija i akademske zajednice.    

Håkon Kristensen Moe, zamjenik šefa misije ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, naglasio je kako su od početka provedbe SMART Balkans programa postignuti značajni rezultati, te akcentirao veliku važnost šireg i aktivnijeg učešća OCD-a u svim društvenim procesima, kao i insistiranje na demokratskim načelima i vrijednostima. 

4.jpg

"Civilno društvo i nezavisni mediji temelj su svake demokratije. Oni su ključni kontrolni mehanizam koji doprinosi otvorenoj javnoj debati, uključivim i slobodnim demokratskim procesima. SMART Balkan je jedinstvena prilika za bolje pozicioniranje civilnog društva u regiji, posebno u područjima sigurnosti i stabilnosti, i upravljanja“, zaključio je Håkon Kristensen Moe.

2.jpg

"Smatramo da vlada nije dužna da finansira nevladine organizacije, ali jeste dužna da finansira dobre i korisne projekte za napredak lokalnih zajednica i bolji život građana", istakla je Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i ocijenila da svaki nivo vlasti u BiH ima saradnju sa organizacijama civilnog društva, kao i da lokalne zajednice izdvajaju dosta novca za ovaj sektor. Ipak, napomenula je da ima dosta nepravilnosti prilikom raspodjele novca, te izrazila nadu da će današnja konferencija doprinijeti da tih nepravilnosti bude što manje.

Tokom Konferencije predstavljene su mogućnosti za apliciranje na SMART Balkan sredstva, sa akcentom na do kraja mjeseca otvoreni poziv za dodjelu regionalnih grantova namjenjenih konzorcijumima od najmanje tri organizacije iz tri zemlje Zapadnog Balkana, i/ili formalnim ili neformalnim regionalnim mrežama za projekte koji se odnose na sigurnost i stabilnost i upravljanje, sa snažnom regionalnom dimenzijom. Najavljen je i drugi krug javnog poziva za apliciranje za CORE grantove, koji će biti otvoren 30. juna 2023.

3.jpg

Potpisani su i novi ugovori sa devet organizacija iz BiH za provedbe projekata nacionalnih intervencija, podržanih sa iznosom od 437.254,74 EUR (855.195,94 KM) te se tako pridružile prethodno nagrađenih 109 SMART Balkan projekata u iznosu od oko 3,8 miliona EUR. Detaljne informacije o nagrađenim organizacijama dostupne su na zvaničnoj SMART Balkan web stranici: https://smartbalkansproject.org/grants/bosnia-and-herzegovina-grants/national-interventions-bs/

Dinamična panel diskusija preispitala je razloge i svrhu javnih poziva, njihovu ulogu u sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju države, te planski usmjerenom strateškom razvoju. Panelisti su bili Slaven Jelić, pomoćnik načelnika Opštine Teslić, Đevad Šašić, prof.dr. Fakultet za upravu, Univerzitet u Sarajevu i Murisa Marić, Udruženje DON Prijedor, a moderiratoica Dajana Cvjetković, menadžerica projekta SMART Balkan.  

Projekat SMART Balkan- Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, u šest zemalja Zapadnog Balkana provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine, u partnerstvu sa Institute for Democracy and Mediation (IDM) iz Albanije i Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Sjeverne Makedonije, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške sa iznosom većim od 17 miliona EUR. 85% od ovih sredstava tokom četverogodišnjeg perioda bit će distribuirano za osnaživanje organizacija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji putem sedam vrsta raspoloživih grantova specijalno dizajniranih za različite aspekte djelovanja, a sa ciljem jačanja parcipativnih demokratija u procesu euroatlanskih integracija.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!