[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/25\/porodicno-savjetovaliste-ks.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/25\/100x73\/porodicno-savjetovaliste-ks.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/25\/porodicno-savjetovaliste-ks.jpg","size":"61.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

Novi projekti Porodičnog savjetovališta KS u povodu 22 godine postojanja

Kantonalna javna ustanova Porodično savjetovalište, koja kontinuirano pruža psihološku pomoć i podršku građanima, parovima i svim članovima porodica, djeci, mladima i osobama s invaliditetom, proslavit će 30. marta 22 godine postojanja, organiziranjem Dana otvorenih vrata za sve zainteresirane građane Kantona Sarajevo.

Direktor savjetovališta Osman Šaljo kazao je za Fenu da je razvojem te ustanove i uvođenjem novih usluga fokus stavljen na harmonizaciju porodičnih i bračnih odnosa, sprečavanje socio-psiholoških problema i poteškoća te promjene uvjerenja kod djece i mladih, kao i korisnika koji pripadaju drugim dobnim skupinama.

- Savjetovalište danas nudi usluge korisnicima koje pokrivaju sve faze razvoja porodice, od perioda ulaska u partnersku vezu, stupanja u brak, period drugog stanja, dolazak prvog djeteta, faza porodice sa predškolskim djetetom, školsko dijete i sve faze i izazovi odrastanja, separacije i osamostaljivanje mladih, potom faza koju nazivamo prazno gnijezdo kada roditelji ostaju sami i gdje se vraća akcenat na partnerstvo, kao i faza zrelih godina, poznatija kao zlatne godine - istakao je.

Posmatrajući iz pozicije stručnjaka i uzimajući u obzir realno stanje u bh. društvu, kao i društvima u okruženju gdje BiH ne zaostaje, Šaljo tvrdi da su građani u stalnom potencijalnom riziku te da samo neki od njih uoče rizik i krenu s preventivnim djelovanjem. Ističe da stručnjaci u Savjetovalištu daju sve od sebe kako bi dopreli do svakog pojedinca u društvu i da su mu svi kapaciteti na raspolaganju.

Šaljo naglašava da određeni broj osoba može prevazići izazove, ali da isto tako veliki broj ljudi prolazi kroz razna stanja i faze koje ne zna imenovati te da se ne osjećaju dobro ni funkcionalno.

- Stručnjaci iz Savjetovališta su na raspolaganju građanima u pogledu svih ovih poteškoća kroz primarnu podršku i prevenciju neželjenih i socijalno neprihvatljivih ponašanja te kroz sekundarnu podršku - savjetodavno-terapeutski rad - dodao je.

Šaljo je istakao da troškove za usluge u Porodičnom savjetovalištu snosi Kanton Sarajevo.

- Građani slobodno mogu da dođu kod nas bez ikakvih ograničenja ili uputnice. Nije potrebna zdravstvena knjižica niti kakva druga preporuka. Samo je nužna motivacija za rad na sebi i detektiranoj poteškoći ili problemu na kojem netko želi raditi - poručio je Šaljo.

Pojasnio je da stručnjaci Porodičnog savjetovališta u radu primjenjuju principe koji se primjenjuju u svim relevantnim europskim državama poput Austrije, Švicarske i Njemačke te ostvaruju blisku saradnju s različitim ustanovama, institucijama, organizacijama, s nevladinim i vladinim sektorom, sportskim udruženjima i klubovima.

- Do najvećeg  broja korisnika dolazimo kroz škole, jer nam je to najširi pristup različitim starosnim grupama, s obzirom na to da tamo radimo s djecom, mladima, stručnjacima i roditeljima - kazao je.

Šaljo je najavio i početak novog projekta u partnerstvu s devet općina i Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice pod nazivom Program "Predbračno savjetovanje".

- Često smo svjedoci priča o povećanju broja razvoda braka, disfunkcionalnim bračnim parovima, otežanom funkcioniranju unutar bračne zajednice. Savjetovalište je s tim u vezi pokrenulo jedan koncept savjetovanja prije stupanja u brak. S matičnim uredima ovih devet općina organiziramo edukativna predavanja i interaktivne radionice za buduće bračne partnere - naglasio je.

Istakao je da po zakonu savjetovanje te vrste nije obavezno, ideja im je, dodao je, da to ne bude samo mogućnost.

- Ponukani sve većim porastom broja razvoda, željeli smo da preventivnim djelovanjem usporimo tendenciju rasta. Kada dođe do razvoda i kada se krene u tu proceduru, teško da se brak može spasiti. Zato je važan koncept prevencije, iz tog razloga se Savjetovalište zalaže za poboljšanje cjelokupnog ambijenta partnerskog i bračnog sistema, u kojem potencijalno i dijete raste, jer to okruženje treba biti sigurno i stabilno za sve članove tog sistema - istakao je Šaljo.

Dodao je da je podršku za taj Pilot projekt dalo Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a, kao i većina općina u Kantonu Sarajevo.

- Ono što je primamljivo za buduće bračne parove je to da se ostavlja mogućnost svakom paru da s općinom gdje prijavljuju vjenčanje dogovore izlazak matičara na lokaciju vjenčanja - istakao je Šaljo te dodao da će također parovima na dan vjenčanja biti uručen simboličan poklon.

Program počinje usvajanjem budžeta KS.

Šaljo je naveo i novu uslugu “Rane intervencije” koju Porodično savjetovalište zajedno sa Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade uvodi za građane KS.

- Ova usluga podrazumijeva koordinaciju između ustanova iz mreže socijalne zaštite u KS i navedenih ministarstava sa svim pripadajućim ustanovama kako bi građani mogli dobiti potrebne usluge iz tog domena - istakao je.

Glavni cilj uvođenja te usluge je, dodao je, pružanje psihosocijalne podrške porodicama djece s invaliditetom.

- Djeca s invaliditetom ne funkcioniraju izolirano, žive u porodici i kada se nešto dogodi jednom članu, to se reflektira na funkcioniranje svih članova. Mnoga istraživanja pokazuju da pravovremeno savjetovanje, psihološka podrška i edukacija roditelja i drugih članova porodice smanjuju stres i pomažu svim članovima u procesu prilagodbe - dodao je.

Šaljo je istakao da će Savjetovalište koordinirati procesom rane intervencije tako da građane informira o pravima, usmjerava ih ka načinima ostvarivanja pripadajućih prava, jača bračne i roditeljske kompetencije kroz savjetodavni tretman, edukacije i grupe podrške, izrađuje program podrške porodici te kreira i koordinira mrežom podrške za dijete i porodicu kroz angažman svih dostupnih resursa iz zajednice.

- Želja nam je da na što jednostavniji i lakši način sve planirane usluge stavimo na raspolaganje porodicama djece s invaliditetom gdje bi svaka od partnerskih ustanova pružala usluge iz svog domena, sve kako bi prevenirali neželjene situacije da roditelji budu uskraćeni za važne i potrebne informacije kao i da budu informirani o mogućnostima korištenja pripadajućih prava - kazao je Šaljo u razgovoru za Fenu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!