[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/16\/pas-kosevsko.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/16\/100x73\/pas-kosevsko.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/03\/16\/pas-kosevsko.png","size":"778.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Čitaj, saznaj

MONSTRUMI MEĐU NAMA: Ukoliko neko zna ko je ovo uradio, da nam se javi!

Na svom facebook profilu članovi udruženja  "Prijatelji životinja" su  uz fotografiju malenog psa na kojem su jasni tragovi nasilja i užasa monstruoznog djela zlostavljanja, objavili tekst: 

" Da li je moguće da se ovo i dalje nastavlja? Danas 15.03.2023. godine u ulici Muhameda Hadžijahića, kod Konzuma. Šta je sa vama ljudi?"

Na fotografiji se jasno vidi da su kučetu  nanesene povrede rezanjem njuške i oba uha. U takvom stanju pronađen je u naselju Koševsko brdo u Sarajevu.

U pomoć su mu pristigli članovi udruženja kojima je dojavljen ovaj slučaj. 

Iz udruženja su poručili: 

Molim vas, ukoliko neko zna ko je ovo uradio, ko je ovaj monstrum da nam se javi!"

Nije ovo jedini slučaj zlostavljanja koje je udruženje zabilježilo. U utorak su imali slučaj u kojem je vlasnik  stafordici odsjekao uši. Kažu, intervenisala je i policija- psa su uspjeli oduzeti. 

 Ovo udruženje, kao i pojedinci, volonteri i građani, brinu o životinjama tako što ih zbrinjavaju s ulica ili iz azila pronalazeći im privremene smještaje.

Ne šutite i ne ignorišite

Predsjednica Udruženja za zaštitu životinja "Prijatelji životinja" Anda Šandal-Karić kazala je da je zakonska regulativa kada je u pitanju zaštita životinja jako kvalitetna, ali da je provodljivost dosta niska. Pokrenuli su oni veliki broj predmeta od januara prošle godine,  a od istog perioda pa do aprila, evidentirano je da je u velikom broju gradova preko 100 životinja usmrćeno. U Gacku je preko 40 životinja otrovano i ubijeno iz vatrenog oružja.

"Ubijen je jako veliki broj napuštenih pasa od strane lovačkog društva. Imamo u našem skrbništvu jednog psa koji je preživio, kojem je pružena veterinarska pomoć. Na rtg snimcima je zabilježen jako veliki broj čahura u njegovoj glavi", kazala je u aprilu prošle godine predsjednica udruženja i dodala da će se narednih godina udruženje boriti  da zakonsku regulativu dovedu na jedan kvalitetni nivo te da su, u saradnji sa mnogim općinama, pokrenuli neke upravne postupke. 

"Zaista je jako bitno da se ne šuti, da se ne ignoriše nego jednostavno da se djeluje u ovom smislu. Ukoliko građani raspolažu informacijama, ukoliko su prisustvovali nekim nezakonitim aktivnostima bitno je da djeluju jer mi kao udruženje možemo djelovati samo uz pomoć materijalnih dokaza, uz pomoć svjedoka. Prema tome, naš rad i naš ishod zavisi od građana jer samo u tom smislu možemo dokazati te iste nezakonite aktivnosti", zaključila je Šandal-Karić.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!