[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/ys_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/ys_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/ys_1.jpg","size":"57.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Nova Vengerova revolucija: Automatizacija ofsajda

Fudbal je u vremenu promjena ne samo u odnosu na međunarodni kalendar, što je trenutno prioritetni cilj FIFA, već i na regulatornom nivou.

Arsen Venger, šef FIFA odsjeka za globalni razvoj fudbala, glavni je pokretač i predlagač ovih promjena.

Na konferenciji za novinare u Parizu govorio je o promjeni pravila ofsajda koji bi trebalo da se - automatizuje.

"Postoji mnogo mogućnosti. Dužan sam da to držim u tajnosti, ali to će biti sljedeća velika evolucija suđenja", rekao je Venger.

O ovoj opciji je već bilo riječi u martu prošle godine na godišnjem sastanku Međunarodnog odbora za pravila fudbalske igre.

Venger je tada nagovijestio mogućnost korišćenja još više tehnologije za regulisanje ofsajda.

"Čak je opcija da se pet ili šest centimetara ne smatra ofsajdom. Sve se proučava", rekao je on nakon tog sastanka.

On nije ulazio u detalje šta znači automatizacija ofsajda, ali je očito da su moderne tehnologije spremne.

Ofsajd nastavlja da izaziva mnogo kontroverzi u fudbalu. Posljednji primjer je gol Kilijana Mbapea u finalu Lige nacija.

Ni VAR nije uspio da spriječi raspravu.

U Premijer ligi je ove sezone "debljina linija" promijenjena kako bi pokušala da se prekine kritika sistema. Cilj FIFA je da do 2022. godine ima dovoljno efikasno oruđe za automatizaciju ofsajda.

Venger je uvjerio da će promjena biti odobrena 2022.

Pitanje koje ostaje je da li bi nova tehnologija mogla da se primijeni na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Obično se promjene odobravaju u martu i primjenjuju se za narednu godinu, odnosno 2023. u ovom slučaju... izvor.vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!