[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-3f10da638329aad32e702173f4e5a3da.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/l-3f10da638329aad32e702173f4e5a3da.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-3f10da638329aad32e702173f4e5a3da.jpg","size":"66.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Naša stranka povodom 9. maja: Ne može se pozivati na sukob i slaviti pobjeda nad fašizmom

Evropska unija je prije svega najveći, najvažniji i najuspješniji mirovni projekt u historiji čovječanstva. Ne može se slaviti Dan pobjede nad fašizmom i prijetiti novim sukobima, poruka je to čelnih ljudi Naše stranke koji su se danas novinarima obratili povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.  

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić tvrdi da je vrijeme da se prestane samo deklarativno zalagati za Evropu i evropske vrijednosti, već da se radom pokaže jasno opredjeljenje.

- Evropa nije krivično gonjenje novinara i neistomišljenika, napad na povratnike, gašenje javnih RTV servisa, konflikt i netolerancija, već povratak za pregovarački sto i otvaranje evropske perspektive – kazala je Čudić.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić tvrdi da BiH sa ovakvim Krivičnim zakonikom RS ne može u EU te da je samo u prva tri mjeseca nakon usvajanja izmjena u Tužilaštvo RS pristiglo 45 krivičnih prijava, od čega je 32 protiv građana.

- Ovaj zakon je daleko od evropskih vrijednosti, kao i zakon o registru nevladinih organizacija, kao i napadi na povratnike u RS u kojoj se za klevetu procesuira Munira Subašić, a ne načelnik Srebrenice Mladen Gruičić koji za prijetnje smrću i negiranje genocida nije ni saslušan od policije i tužilaštva - kazala je.

Također je podsjetila i na još jedan slučaj femicida u Gradačcu te dodala da se od svirepog ubistva Nizame Hećimović, koje je počinjeno prije devet mjeseci, nije promijenilo ništa.

Jurišić je na odgovornost pozvala ne samo HDZ i SNSD, već i pripadnike Trojke (SDP, NS i NiP) za potpunu provedbu zakona o javnom RTV sistemu i RTV servisu, što znači prikupljanje RTV takse na teritoriji cijele BiH.

Predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kazao je da se 9. maja slavi perspektiva BiH prema Evropi.

- Želimo da udišemo slobodan zrak EU. Trebamo identificirati ko vodi BiH u Evropu, a ko koči, a to je svima jasno. Vrijeme je da prestanemo sa svakodnevnim politikanstvom i da usvojimo desetine zakona koji su nam uslov za ulazak u EU, a Plan rasta je prilika za to – kazao je Forto.

Također se osvrnuo i na probleme oko finansiranja javnog RTV servisa, podsjećajući da je režim Milorada Dodika preoteo entitetski emiter u RS, kada su izašli i urušili sistem naplate.   

Forto smatra da treba utvrditi odgovornost obje uprave (BHRT i FTV) da se dogovore oko sredstva koje u ovom trenutku leže na računu JP Elektroprivreda kako bi plaće uposlenicima mogle biti isplaćene.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!