Vrlo često se desi da nam ostane malo jučerašnjeg ručka ili večere, a kako su nas roditelji oduvijek učili da nikad ne bacamo hranu, ti obroci nam ostaju za sutra. Ipak, treba da znate da ne smijete sve namirnice da čuvate u frižideru i kasnije podgrijavate, jer mogu postati toksične!
Sljedećih 7 namirnica ni po koju cijenu ne treba podgrijavati!
Podgrijana riža vas lako može otrovati! Ako je čuvate na sobnoj temperaturi, u njoj se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Da biste izbegli povraćanje ili dijareju, čuvajte rižu u frižideru u zatvorenoj posudu. Na taj način rižu je sigurno koristiti ako je odmah podgrijete i pojedete.
Ako kuhani krompir čuvate na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da već pripremljeni krompir čuvate u frižideru.
Kada budete htjeli da ga pojedete, možete ga podgrijati u mikrovalnoj ili na ringli.
Ove namirnice vrlo često možete naći u supama i čorbama. Ipak, ako ih podgrijavate, mogu da otpuštaju toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se nalaze u ovim namirnicama.
Naročito je opasno ako ih podgrijavate više puta, tako da bi najbolje bilo da zagrijete samo onu količinu koju ćete sigurno pojesti.
Bilo da su kuhana, pržena ili pečena, jaja nikako ne biste smjeli da podgrijavate. Kako su bogata proteinima, podgrijavanje može izmjeniti njihovu strukturu i izazvati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.
Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako je podgrijavate, može se desiti da dobijete bolove u stomaku, dijareju ili izazovete povraćanje.
Ako zaista želite da pojedete ostatke, postarajte se da je dobro prokuhate, odnosno, da je grijete dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Ipak, možda bi bilo bezbjednije da je pojedete hladnu u salati ili sendviču.
Mnoga ulja oksidiraju vrlo brzo, kao što su ulje od lješnjaka, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuhanje ili pržanje, stvoriće se opasne trans masti.
Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.
Proteini u gljivama mijnjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrijavaju i mogu postati vrlo opasne. Također, nije preporučljivo ni čuvanje gljiva na sobnoj temperaturi, jer mogu ispustiti toksine ukoliko ih ne čuvate na suhom i hladnom mjestu, kako je preporučeno.
Najbolje bi bilo da ih konzumirate odmah po pripremi i da ih ne čuvate duže od jednog dana u frižideru.
Komentara: 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.