[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/23\/un-zastava.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/23\/100x73\/un-zastava.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/23\/un-zastava.jpg","size":"108.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Na snagu stupio Sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Glasnogovornik Ureda generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarris saopćio je danas da je na snagu stupio UN-ov Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (TPNW). 

Dujarric je istakao da je to prvi međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji je stupio na snagu, javlja Anadolija.

Rukovodstvo UN-a pozdravilo je stupanje sporazuma na snagu koje je proglašeno nakon što je potrebnih 50 članica UN-a ratificiralo taj dokument. Posljednja zemlja koja je to učinila bio je Honduras.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja usvojen je 7. jula 2017. godine glasovima 122 članice od ukupno 193 članice Generalne skupštine UN-a.

Cilj sporazuma jeste uništavanje nuklearnog oružja i zabrana razvoja novog u cijelom svijetu.

Od usvajanja do sada su paraf na sporazum stavile 84 zemlje, a njih 50 je izričito tražilo da se potpuno zabrani razvoj, proizvodnja, testiranje i skladištenje nuklearnog oružja.

Sporazum nisu potpisale zemlje koje posjeduju nuklearno oružje SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina, Francuska, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!