[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/17\/dijamanti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/17\/100x73\/dijamanti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/17\/dijamanti.jpg","size":"94.06","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Moderni alhemičari pretvaraju tone CO2 iz zraka u dijamante

Ideja prikupljanja CO2 iz zraka i njegovog korištenja za izradu vrijednih proizvodam, prije nego li taj plin uspije dodatno zagrijati planetu, zvuči kao vrlo zanimljiva i kvalitetna marketinška strategija, naročito ako tu strategiju koristi industrija koja prodaje vrijene predmete koji traju vječno. 

Tačnije rečeno, ovo je opis koji aludira na proizvodnju dijamanata, jer kao što izreka nastala u doba Velike depresije, koja je nastala u SAD-u kaže, dijamant je vječan. 

Dvije kompanije, trenutno prodaju dijamante napravljene u laboratoriji izravno iz CO2 koji je prikupljen iz zraka

Kako je kazao Ryan Shearman, osnivač i izvršni direktor njujorške kompanije Aether, svaki karat dijamanta odstranjuje oko 20 tona CO2 iz atmosfere. To je više tog plina nego što prosječan čovjek izdahne z godini dana. 

Da bi dijamant nastao prirodnim putem, u kamenu, potrebne su milijarde godina, ali Shearman pojašanjava kako je osmislio proces, koji čeka na odobrenje patenta, pomoću kojeg se dijamanti mogu proizvesti u laboratoriju za samo četiri sedmice.

Za razliku od drugih dijamanata proizvedenih u laboratoriji, njegov proces počinje sa ugljen monoksidom, prikupljenim iz zraka. Nakon toga, plin prolazi kroz hemijsku reakciju, gdje je izložen velikom pritisku i ekstremno visokim temperaturama. Za proizvodnju se kao izvori energije koriste sunčeva energija, energija vjetra i hudraulična energija. 

- Predani smo modernoj alhemiji bez presedana kojom pretvaramo onečišćeni zrak u dragocjeno kamenje,- kaže Shearman.

Kompanija Aether prodaje tako proizvedene dijamante od početka 2021. godine po cijeni od 7.000 dolara za prsten, te 40.000 dolara za naušnice koje krasi set tako proizvedenih svjetlucavih dijamanata. 

- Sad već imamo poveću listu narudžbi,-  kaže Shearman.

Ali Aeter nije jedina kompanija koja se bavi time, ima i konkurenciju u britanskoj firmi Skydiamond, koju je osnova Dale Vince, preduzetnik i samoprozvani aktivist za okoliš, koji kaže da je proveo pet godina istražujući kako proizvesti "neutralne dijamante", kako on to naziva. 

- Sav sjaj za ništa boli,- ukratko opisuje Vince.

Tvrtka Aether dio svojeg CO2 kupuje o kompanije Climeworks sa sjedištem u Zürichu, koja CO2 iz zraka prikuplja koristeći višak topline koju oslobađa gradska spalionica otpada.

Climework planira i izgradnju pilot postrojenja pod nazivom Orca, koje bi godišnje na taj način trebalo zakopati 4000 tona CO2 ispod površine tla.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!