[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/17\/nest-hub-2-google.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/17\/100x73\/nest-hub-2-google.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/17\/nest-hub-2-google.png","size":"534.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google u spavaće sobe donosi radar koji će pratiti sve pokrete i zvukove dok spavamo

Google, kompanija koja prikuplja najveći broj privatnih podataka svojih korisnika, predstavila je i novi uređaj koji bi trebao imati pristup još većem broju podataka - odnosno, znali bi podatke i iz spavaće sobe. Novi uređaj je zapravo druga generacija Nest Huba, pametnog ekrana koji dolazi sa posebnim ugrađenim radarom za praćenje kvalitete sna. 

Pametni ekrani posljednjih godina su sve popularniji, te su ih, osim iz Googlea, predstavile i druge velike tehnološke kompanije kao što je Amazon, Facebook, Lenovo i druge. Google Nest 2 dolazi sa ekranom dijagonale 7 inča na kojem se prikazuju različite obavijesti, vremenska prognoza, a na njemu se čak mogu gledati i videozapisi. 

Ono što ima daje prednost u odnosu na ostale slične gadgete, jeste što ovaj prati i san. Kako bi se njegove mogućnosti mogle iskorititi, potrebno je Nest Hub postaviti blizu kreveta. Googleov radar i ostali senzori cijelu noć će pratiti i analizirati osobu dok spava, pratit će i najmanje pokrete kao što je pomicanje prsa dok diše, dok će mikrofoni slušati da li hrče ili kašlje.

 

Za razliu od nekih sličnih uređaja, Nest Hub 2 nema kameru, tako da korisnike ne može špijunirati dok su u krevetu, ali naglašavaju, kako nije teško pretpostaviti da bi se ljudi mogli zabrinuti zbog uređaja koji se nalazi pored njihovog kreveta i zna kada se pomiču tokom spavanja, da li hrču i slično. Sa druge strane,  iz Googlea uvjeravaju da razloga za zabrinutost nema jer se svi podaci zadržavaju i analiziraju isključivo na uređaju te se na šalju Googleu, a jednostavno se mogu izbrisati s uređaja. 

Radar registruje i pokrete ruke, tako da se i tako može ugasiti alarm ili promijeniti pjesma. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!