[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/01\/nato-bih-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/01\/100x73\/nato-bih-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/01\/nato-bih-ilustracija.jpg","size":"40.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Integracije za budućnost

Mala škola integracija za budućnost

ŠTA JE PARTNERSTVO ZA MIR?

Partnerstvo za mir (PfP,The Partnership for Peace)  je program saradnje koji omogućava Bosni i Hercegovini da izgradi posebne odnose sa NATO-om, birajući vlastite prioritete saradnje.

Aktivnosti koje se nude u okviru PfP-a dotiču se bukvalno svih oblasti NATO aktivnosti, od odbrambenih pitanja, reforme odbrane, odbrambene politike i planiranja, civilno-vojne saradnje, usavršavanja i obuke, vojne saradnje i vježbi, planiranja u slučaju civilnih vanrednih situacija i odgovora na katastrofe do saradnje u oblasti nauke i okoliša.

  1. decembra 2006 godine tadašnji predsjedavajući predsjedništva BIHNebojša Radmanoviću sjedištu NATO-a potpisuje sporazum za prisupanje u program "Partnerstvo za mir".

integracije-partnerstvo-za-mir.png

Od tada BiH poduzima korake kako bi dostigla NATO standarde demokratskih vrijednosti i interoperabilnosti sa NATO-om.

 ŠTA JE MAP

Akcioni plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) je program koji sadrži niz “savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođen pojedinačnim potrebama zemalja koje se žele pridružiti savezu. Države koje sudjeluju u MAP-u podnose pojedinačne Godišnje nacionalne programe (ANP) svojih priprema za buduće članstvo. To uključuje političke, ekonomske, odbambene, resursne i pravne aspekte”.

Saradnja naše zemlje s NATO-om predviđena je Programom reformi Bosne i Hercegovine. Ovaj Program reformi ocrtava reforme koje vlada namjerava poduzeti i olakšava pružanje podrške NATO-a u tim naporima.

Program reformi BiH za 2020. godinu dokument je koji je krajem decembra 2019. godine usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, čime su istovremeno i prestale blokade da se nakon više od godinu od Opštih izbora 2018. godine imenuje Vijeće ministara BiH. Program reformi je dostavljen u sjedište NATO-a  23.12.2019.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je krajem februara ove godine drugi Program reformi i poslalo ga u sjedište NATO-a u Briselu, nakon sedmica političkih previranja unutar Bosne i Hercegovine.

 „Program reformi 2021.“  objavljen je i javno dostupan svim građanima Bosne i Hercegovine.

Sudjelovanje u MAP-u ne prejudicira odluku o budućem članstvu. Bosna i Hercegovina mora nastaviti provoditi demokratske i obrambene reforme kako bi ostvarila svoje NATO i EU ciljeve i postala dobro funkcionalna nezavisna demokratska država.

NATO- MISIJA U BIH

„ Misija obuhvata podršku miru i stabilnost u BiH i regionu, borbi protiv  korupcije i promociji vrijednosti kao što su demokratija, sloboda i vladavina prava, kao i podršku  nastojanjima da žene u potpunosti zauzmu svoje mjesto u društvu i stvaranju uslova za investicije i ekonomski razvoj. U konačnici, cilj  aktivnosti NATO-a je da svakodnevni život svih u BiH bude bolji. „

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!