[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/l-3970b49b52c36131bace2bab3313ccf2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/100x73\/l-3970b49b52c36131bace2bab3313ccf2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/l-3970b49b52c36131bace2bab3313ccf2.jpg","size":"101.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost

 Asocijacija FabLab Bosna i Hercegovina danas sa ponosom najavljuje lansiranje nove Maker.ba, inovativne platforme dizajnirane za povezivanje lokalnih mejkera, izumitelja, malih proizvođača i radionica. Maker.ba ima za cilj poticanje kreativnosti i saradnje unutar lokalnih zajednica, pružajući prostor za realizaciju ideja i razvoj novih proizvoda.

Maker.ba nudi opsežnu platformu gdje se članovi mogu registrirati kako bi pratili najnovije vijesti, obrazovali se kroz kurseve, diskutovali o projektima i dijelili ideje. Ova inicijativa je posvećena aktiviranju zajednice kreativaca i pružanju vitalne podrške kako bi pomogla stvaraocima da ostvare svoje vizije. Uspjeh Maker.ba je ojačan dugogodišnjom saradnjom i snažnom mrežom partnera. Uz podršku Međunarodnog Višegradskog fondaFabLab Bosna i Hercegovina je u suradnji s organizacijama FabLab BudapestFabLab BratislavaRobisz.to i Make More, lansirao novu regionalnu interaktivnu platformu.

Kako je nastala ova ideja?

Ideja za Maker.ba proizašla je iz jednostavne, ali snažne vizije: stvoriti platformu koja će omogućiti lokalnim kreativcima da se okupe, dijele resurse i surađuju na projektima. Inspirisani rastućim pokretom maker kulture širom svijeta, naš cilj je bio da prenesemo taj entuzijazam i energiju u Bosnu i Hercegovinu i širu regiju. Kroz godine smo vidjeli kako kreativnost i inovacija mogu procvjetati kada se pojedincima pruži pravi alat i prostor za rad. U eri ubrzanog digitalnog razvoja, potreba za kolaborativnim prostorom posvećenim napretku kreativnosti i digitalnim vještinama nikada nije bila izraženija. Digitalne tehnologije mijenjaju način na koji radimo, stvaramo i komuniciramo, i Maker.ba je osmišljen da bude epicentar tog transformativnog procesa, pružajući kreativcima sveobuhvatan i podržavajući ekosistem za inovacije.

Središte inovacija

 U svojoj srži, Maker.ba nudi brojne mogućnosti svojim članovima:

· Mogućnosti umrežavanja: Povežite se, dijelite iskustva i surađujte na uzbudljivim projektima
· Dijeljenje resursa: Iskoristite širok spektar obrazovnih alata, materijala i savjeta za podršku svojim projektima
· Radionice i događaji: Učestvujte u radionicama, prisustvujte događajima i budite u toku s najnovijim trendovima i inovacijama
· Prikazivanje vašeg rada: Predstavite svoje stvaralaštvo, dobijte povratne informacije i pronađite potencijalne suradnike ili klijente
· Podrška mentorima: Pristupite mreži iskusnih mentora koji mogu pružiti stručne savjete i smjernice za vaše projekte
· Finansijske mogućnosti: Saznajte više o dostupnim fondovima i stipendijama koje mogu pomoći u finansiranju vaših inovacija

 

 

Autentične priče, stvarni uspjesi

U svojoj prvoj fazi, Maker.ba već sija kao simbol inovacije. Lokalni izumitelji i mali proizvođači hvale platformu zbog mogućnosti okupljanja istomišljenika, potičući kolaborativni duh koji je rezultirao stvaranjem revolucionarnih proizvoda i rješenja. Osvrti iz zajednice ističu kako su resursi i podrška Maker.ba bili ključni u prevazilaženju izazova i postizanju uspjeha.

Regionalna mreža za inovacije

Maker.ba je brzo postala regionalna mreža, povezujući kreativce i inovativne projekte širom Balkana. Ova regionalna dimenzija omogućava još veće umrežavanje, razmjenu znanja i iskustava, te zajednički rad na projektima od značaja za čitavu regiju. Partnerstva s međunarodnim organizacijama dodatno jačaju ovu mrežu, pružajući prilike za saradnju i van granica Balkana.

Pogled u budućnost

Maker.ba tek započinje! Naša vizija uključuje proširenje usluga i servisa, pokretanje online tržišta gdje proizvođači mogu direktno prodavati svoje kreacije potrošačima, unapređenje virtualnih alata za saradnju i uspostavljanje partnerstava s obrazovnim institucijama radi pružanja specijaliziranih obuka. Ovi projekti namjeravaju dodatno ojačati zajednicu proizvođača i potaknuti rast lokalne ekonomije. Budite uz nas dok gradimo svjetliju i inovativniju budućnost!

Pridružite se pokretu

Maker.ba poziva sve koji imaju strast prema stvaranju, kreiranju i inoviranju da se pridruže ovoj dinamičnoj zajednici. Bez obzira da li želite pretvoriti hobi u posao, pronaći saradnike za vaš sledeći veliki projekat ili jednostavno se povezati s drugim kreativcima, Maker.ba je savršena platforma za vas.

Višegradski fond

Međunarodni Višegradski fond je osnovan s ciljem jačanja saradnje između zemalja Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) i njihovih susjeda. Fond podržava različite projekte u oblastima kulture, nauke, obrazovanja i razvoja civilnog društva, promovišući regionalnu stabilnost i prosperitet. Njihova podrška Maker.ba platformi omogućila je povezivanje kreativaca i inovatora u širem regionalnom kontekstu, dodatno jačajući mrežu saradnje i inovacija.

#MakerBA #Inovacije #Kreativnost #FabLabBiH #KreativnaZajednica #Inovatori #NextMakerPriče #StvaramoZajedno #PodrškaKreativcima

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!