[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/l-6107d298ed13f957d87e90adf37b16d9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/100x73\/l-6107d298ed13f957d87e90adf37b16d9.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/l-6107d298ed13f957d87e90adf37b16d9.jpg","size":"65.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Radionica socijalnih partnera u Zenici - Implementacija Strategije zapošljavanja na nivou FBiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sudjelovao je danas u Zenici u radu radionice socijalnih partnera posvećene kreiranju prijedloga za unapređenje nastavnih planova u skladu sa potrebama tržišta rada, u vezi sa implementacijom Strategije zapošljavanja Federacije BiH 2023-2030. godine.

Ministarstvo ovu radionicu održava uz podršku projekta EU4CS, odnosno Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

- Cilj održavanja ove radionice je implementacija Strategije zapošljavanja na nivou FBiH, a u okviru toga realizacija određenih ciljeva. Ovdje se primarno radi o implementaciji cilja usklađivanja obrazovnog sektora, planova i programa, odnosno, na neki način, kurikularne reforme u oblasti obrazovanja i njenog usklađivanja sa potrebama tržišta rada. To je u Strategiji zapošljavanja jedan od najvećih problema, iako obrazovanje nije tu samo da služi za potrebe rada, ali je trenutno veliki disbalans u odnosu na ponudu i potrebe tržišta rada - naglasio je Delić.

Glavni cilj je, dodao je, da se smanji broj nezaposlenih te poveća broj zaposlenih osoba, kako bi se popravilo stanje u našem društvu.

- Pored Strategije zapošljavanja, ja moram da kažem, da su u proceduri i određeni zakoni, koji su veoma značajni za ovu oblast. Prije svega, mislim na Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji je prije nekoliko dana usvojen u prvom krugu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a prije nekoliko dana, također, usvojen je i Zakon o zapošljavanju stranaca FBiH - kazao je Delić.

Napomenuo je kako je u proceduru pušten još jedan zakon, za koji se nada kako će također uskoro biti na dnevnom redu, a tiče se “zapošljavanja osoba sa invaliditetom”.

- Ja se nadam da ćemo usvajanjem ovih zakona i implementacijom Strategije doći i do potrebne reforme u oblasti tržišta rada, a, na neki način, do same i liberalizacije tržišta rada te da ćemo ispoštovati zahtjeve poslodavaca - kazao je Delić.

Predstoji, kako je najavio, po skraćenoj proceduri izrada te usvajanje izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju te Zakona o doprinosima, a u toku redovne procedure donošenja  na Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u FBiH bit će razdvojeni “aktivni od pasivnih tražilaca posla”.

Time će, ističe Delić, biti urađena sveobuhvatna i kompletna reforma u oblasti tržišta rada te će “zdravstveno osiguranje izmjestili u zavod zdravstvenog osiguranja, gdje mu je i jedino mjesto”.   

On se zahvalio Misiji EU u BiH, koja je ministarstvu dala podršku u organizaciji ovakvih radionica.

Vođa projekta EU za civilno društvo Igor Stojanović istakao je kako se radi o “projektu tehničke asistencije”, koji EU pruža vladama sa svih nivoa da unaprijede svoju saradnju sa civilnim društvom u projektu donošenja odluka.

- U skladu s tim, mi podržavamo i ovu dvodnevnu radionicu Ministarstva rada Vlade FBiH, sindikata, poslodavaca i ostalih socijalnih partnera, kako bi diskutovali o Strategije zapošljavanja u FBiH, kako o implementaciji Strategije, tako i usklađivanje obrazovnih profila sa potrebama tržišta rada - kazao je Stojanović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!