[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/06\/ivica-osim.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/06\/100x73\/ivica-osim.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/06\/ivica-osim.jpg","size":"105.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Legendarni Štraus sa Grbavice danas slavi 80. rođendan

Na današnji dan prije 80 godina rođen je bivši nogometaš, trener, počasni predsjednik FK Željezničar i Nogometnog saveza BiH te živa legenda i velikan bh. sporta Ivica Osim. Čovjek kojeg pamte sve generacije - mlađe i starije. Ambasador mira, uspješan trener i ljudska veličina! Rođen je u Sarajevu, a odrastao je na svojoj Grbavici. Aktivno je počeo treniati fudbal u FK Žljezničar, a za seniorski tim zaigrao je u sezoni 1959/60. Za Željezničar je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. 1970. godine odlazi u Francusku gdje je nastupao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Nastupao je i za reprezentaciju bivše zemlje, gdje je ukupno za Jugoslaviju odigrao 16 utakmica i postigao pri tome osam golova, te je bio jedan od nosilaca igre na osvajanju drugog mjestan a Europskom prvenstvu 1968. godine.

Bio je vrlo visok igrač, dugogo koraka koji je posjedovao nevjerovanu tehniku, te je sa lakoćom prolazio svoje protivnike, što je izazivalo oduševljenje tadašnje sportske javnosti, s obzirom da je imao "usporene pokrete". 

Ivica Osim je 1967. proglašen za najboljeg igrača u Jugoslaviji te godine.

Profesionalnim fudbalom se prestao baviti 1978. godine kada je ujedno uplovio u trenerske vode. S upsjehom je vodio FK Željezničar od 1978. godine do 1986., pri čemu će postati upamćen kao trener koji je sa Željom stigao do polufinala Kupa UEFA, gdje je u prvoj utakmici protiv mađarskog Videotona izgubio 3:1, a na Grbavici uspio "preokrenuti" i do 87. minute, kada je desni bek Videotona postigao pogodak i tako ugasio snove Željezničara da se u finalu sastane sa velikim i slavnim Real Madridom

Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

U vrijeme kad je obnašao funkciju selektora Jugoslavije, Osim je bio i trener Partizana iz Beograda, sa kojim je osvojio i Kup Jugoslavije 1991. godine, a nakon ostavke na mjestu selektora bivše države, njegova porodica je zajedno sa sugrađanima, bombarodovana od strane agresorksih jedinica. Njegova ostavka koju je podnio na funkciju je ostala u sjećanjima svih tadašnjih generacija, gdje je popularni Švabo, kroz suze podsjetio tamošnju javnost zbog čega napušta poziciju selektora Jugoslavije. 

Osim je od 1992. do 1994. godine bio trener grčkog Panathinaikosa, a osvojio je Kup Grčke 1993. i 1994. godine, dok je drugo mjesto na tabeli osigurao 1993. godine.

U legendu još jednog tima ušao je u periodu između 1994. i 2002. godine kada je sa velikim uspjehom vodio austrijski Sturm, koji je doveo do naslova prvaka 1998. i 1999. godine, osvajanja Austrijskog superkupa 1998. i 1999. godine.

Popularni Štraus s Grbavice je trenersku karijeru gradio u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener JEF Uniteda s kojim je ostvario odlične rezultate uprkos tome što se radilo o malom klubu. JEF United je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio kup, svoj prvi veći trofej. Također, Osim je postao legenda i u Japanu

Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine i naslijedio legendarnog Brazilca Zica. U debiju je pobijedio Trinidad i Tobago 2:0. Godine 2007. je poražen od Saudijske Arabije u polufinalu Azijskog kupa.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a 26. novembra se probudio.

Godine 2011. je FIFA na čelo Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH postavila upravo Osima, a on je pomogao krovnoj kući našeg nogometa da krene pravim putem i dovede nas do uređenja. 

Intervju koji je prije nekoliko godina Ivica Osim dao za "StartBiH" možete pročitati ovdje. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!