[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-6f353cad93322a4a38d6b83c213d58a9.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-6f353cad93322a4a38d6b83c213d58a9.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-6f353cad93322a4a38d6b83c213d58a9.jpg","size":"103.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Kvalitetan program i brojni sudionici ovogodišnjeg Festivala 'Slovo Gorčina' u Stocu

Festival kulture "Slovo Gorčina" najavljen je za period od 26. do 28. jula, a okupit će ove godine u Stocu značajne ličnosti iz oblasti umjetnost iz devet zemalja u različitim programima.  

Predsjednik Organizacijskog odbora Dubravko Barbarić kazao je za taj festival da polako postaje središnji ljetni događaj kulture u Bosni i Hercegovini. Sofisticirane kulture, umjetnosti raznovrsnih oblika i formi umjetnosti. Na konferenciji za medije istaknuo je da treba baštiniti, više nego ikad, ono što je u naslijeđe ostavio Mak Dizdar - i kao pisac i kao novinar.  

- Ponosni smo da to možemo uraditi na tlu Bosne i Hercegovine, u Stocu. Radimo taj festival ove godine u situaciji kad, što zbog lijenosti institucija ili zbog pomanjkanja interesa, ne znamo sa kojim budžetom raspolažemo. Međutim, dovoljno je privatnog entuzijazma da taj festival nastavi svoj život - kazao je.   

Počasni predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar podsjetio je na bogatu historiju tog festivala, koji djeluje od 1971. godine. Istaknuo je nastojanje sadašnjeg saziva Upravnog odbora da taj festival barem približe statusu, kakav je nekada imao.  

- Mislim da smo, ne samo došli do tog statusa, nego 'Slovo Gorčina' po kvaliteti programa nikad nije bio na višem nivou uz okupljanje najznačajnijih imena Bosne i Hercegovine, regije, ali i šire. Na Festivalu ove godine učestvuju umjetnici iz ukupno devet zemalja. Nastojimo ne samo da dovedemo umjetnost u Stolac, nego i da Stolac predstavimo svijetu - kazao je.

Naglasio je da je otvorenje tog festivala tradicionalno posvećeno Maku Dizdaru - čovjeku zbog kojeg je taj festival i nastao. Njegova poezija bit će prezentirana intermedijalnim performansom u režiji austrijske kompozitorice bh. porijekla Belme Bešlić-Gál, među kamenim spavačima na nekropoli stećaka Radimlja. Potom, slijedi program u kojem će biti gost pjesnik Marko Tomaš.

Sastavni dio programa je i Izložba “Olovka piše srcem” umjetnika Safeta Zeca. Time kaže, Gorčin Dizdar, Safet Zec podržava Festival i želi poslati poruku da se vrhunska kultura može stvarati i u ne baš za to prilagođenim uvjetima.

Bit će tu i muzički nastup autentičnog makedonskog benda Mizar, pionira etno rock zvuka; te niz diskusija, tribina i okruglih stolova. Dio programa tog festivala posvećen je Marku Vešoviću, Hadžemu Hajdareviću i Abdulahu Sidranu, velikanima bh. književnosti koji su preminuli ne tako davno. Planirano je i predstavljanje djela bosanskohercegovačkog i crnogorskog novinara i književnika Andreja Nikolaidisa.

Najda Rifatbegović jedna je od volontera i članica Organizacijskog odbora tog festivala, inače studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Njen volonterski angažman u okviru Festivala započeo je prije nekoliko godina, bila je dio tima od deset studenata. Znala je i prije za taj festival, ali boravak u Stocu u svojstvu volontera za nju je bio posebno zanimljiv. Osim bogatog sadržaja Festivala, nju je privukao spoj svih generacija. Njen, kao i afinitete drugih njenih kolega, primijetilo je i rukovodstvo tog festivala te su im ponudili dugotrajni volonterski angažman. I na ovogodišnjem festivalu angažiran je kvalitetan volonterski tim. Kako je kazala, ima ih desetak.   

Kako je naglašeno u današnjerm susretu sa novinarima, Festival 'Slovo Gorčina' nastao je tako što je nekoliko entuzijasta, nakon smrti Maka Dizdara, odlučilo da na nekropoli stećaka Radimlja održi recital njegove poezije. Vremenom je to izraslo u značajan festival u okvirima tadašnje Jugoslavije, a na neki način i Stolac uvrstilo u mapu kulture tadašnje države i šire.   

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!