[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/29\/ejub-kucuk-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/29\/100x73\/ejub-kucuk-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/29\/ejub-kucuk-2.jpg","size":"94.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Kučuk za Start: Vlada FBiH je nepravedna prema nama

Godina na izmaku koju svi žele što prije zaboraviti za male biznise je bila katastrofalna. Kako za portal Startbih.ba, ističe Ejub Kučuk, pokretač inicijative Glas malih biznisa, veliki broj malih kompanija je jedva preživio, uz napomenu da je veliko pitanje koliko će ih opstati do ljeta kada se očekuje popravljanje situacije.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o malim poduzetnicima, godinu je obilježio nepravedan odnos vlasti prema biznisu generalno, a posebno prema malim kompanijama. Ističe kako se to i sada upravo događa navodeći primjer aktuelne podrške Federalne vlade turističkim djelatnicima i velikim poljoprivrednim proizvođačima te zapostavljanju malih biznisa.

-Vlada FBiH je nepravedna prema malim biznisma, oni su dobili najmanje podrške, često su postavljani kriteriji za subvencije koje većina firmi ne može ispuniti jer su htjeli da uštede novac dok su glumili da žele pomoći – konstatuje Kučuk.

U budućnosti će stoga mali biznisi morati nekako ukrupniti i bolje organizovati u cilju zaštite.

-Biće težak oporavak u budućnosti za male biznise. Kada je bilo najteže, aktivnosti našeg udruženja su se osjetile. Tada smo bili najjaktivniji da bi se dobio koliko, toliko korektan prvi Korona zakon i da se zaustavi lockdown koji je u BiH uveden na veoma malom broju zaraženih. Bez ikakvog smisla je napravljen ogroman pritisak. Ali treba još vremena da sazriju ovakve inicijative, a to će postati jasno tek naredne godine. Potrebno nam je institucionalno djelovanje. Privredne i obrtničke komore očigeldno ne zastupaju male biznise iako mi činimo 75% svih preduzeća u BiH – smatra Kučuk.

Glas malih biznisa je na društvenim mrežama u kratkom periodu okupio čak 50.000 preduzetnika i zaposlenika. Nažalost, koliko god da je bila teška tekuća godina, podjednako loš ambijent očekuju i u prvoj polovini naredne godine.

-Ove godine su se svi istrošili da bi preživili tako da će naredna godina biti teška jer se pandemija još ne smiruje. Vakcinacija će izgleda biti tek na proljeće pa teško da prije maja možemo očekivati smirivanje situacije. Tek će se tada stvoriti pretpostavke za otvaranje države, povratak dijaspore koje dugo nema, dolazak turista iz arapskih zemalja i Turske, što će oživiti dobar dio malih biznisa.  Do tad, narednih 5-6 mjeseci još treba plaćati sve poreze i dadžbine – kaže Kučuk.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!