[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/izvejstaj.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/izvejstaj.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/izvejstaj.jpg","size":"82.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Konkurentnost IT sektora u centralnoj i istočnoj Evropi: Od BiH gora samo Moldavija!

U sektoru informacionih tehnologija, Poljska je najkonkurentnija od 23 zemlje centralne i istočne Evrope, dok Bosna i Hercegovina predposljednje mjesto dijeli sa Sjevernom Makedonijom, pokazuje istraživanje o budućnosti IT sektora u "Evropi u nastajanju". Posljednja je Moldavija.

Autori izvještaja, koji navode da je riječ o prvom nezavisnom istraživanje te vrste u ovom dijelu Evrope, primjenili su u svim zemljama istu metodologiju da bi analizirali koliko svaka pojedinačno doprinosi IT sektoru regiona. Analiza je rađena i sa ciljem da bude smjernica poslovnoj zajednici i ulagačima i pokaže koja zemlja najviše odgovara njihovim potrebama.

U istraživanju su kao kriterijumi korišteni osnovni indikatori kao što su tržište rada, raspoloživost talentovane radne snage, politika koja se sprovodi u odnosu na IT sektor,  zakonodavni okvir, konektivitet i infrastuktura.

U Studiji su proučene i ključne vertikale, odnosno za koje je grane industrije region posebno privlačan, kao i IT solucije i tehnologije po kojima se on ističe, a zatim je ta makro-analiza primenjena na svaku državu ponaosob.

o-bih.jpg

Uticaj zbira svih kriterijuma pokazuje primjer Ukrajine, koja je, iako ima velik IT sektor i po kriterijumu talenta ima jednu od najviših ocjena, zbog zaostajanja u razvoju tog sektora i lošeg poslovnog ambijenta u ukupnom poretku zauzela tek 11. mjesto.

Najbolju ocjenu BiH je dobila u kriterijumu „plata u IT sektoru u odnosu na BDP“, gdje se nalazi na 3. mjestu te poznavanju engleskog jezika (5.)

Kako je navedeno u izvještaju, bh IT industrija polako, ali sigurno staje na noge posljednjih nekoliko godina iako Vlada sporo prepoznaje potencijal ove industrije. Uprkos tome, širenje obrazovnih programa, stvaranje inkubatora i strane investicije daju razloga za optimizam. Mali broj stanovnika i nedostatak državne podrške otežavaju napredak.

tabela.jpg

BiH još uvijek nedostaju dovoljno prilagodljivi zakoni i politike koji omogućavaju IKT industriji istinski uzlet. Još uvijek nema posebnog poreznog režima za takve kompanije. Za razliku od mnogih drugih zemalja, BiH ne nudi nikakve specijalizirane i ICT vize čime se sprječava privlačenje talenata iz drugih zemalja. Bez obzira na probleme, nekoliko bh start-upova se ipak uspjelo proširiti izvan granica BiH, navodi se u Izvještaju.

Izvoz usluga IT sektora u 2019. je procjenjen na 187,5 miliona eura.

Od zemalja užeg regiona, Srbija se nalazi na 7., Hrvatska na 9., Albanija  je 17., Kosovo 18., dok je Crna Gora na 19. mjestu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!