[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/who.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/100x73\/who.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/26\/who.jpg","size":"113.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Koalicija pod vodstvom WHO pomaže u prikupljanju 31,3 milijardi dolara

Koalicija pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije koja se bori protiv pandemije COVID-19 zatražila je od vlada i donatora iz privatnog sektora da pomognu u prikupljanju 31,3 milijardi dolara u narednih 12 mjeseci na razvoju i isporuci testova, tretmana i vakcina za bolest.

Ponavljajući u petak poziv na globalnu saradnju protiv pandemije, koalicija je saopćila da joj je do sada proslijeđeno 3,4 milijarde dolara, ostavljajući finansijski jaz od 27,9 milijardi dolara. Od toga je 13,7 milijardi dolara bilo "hitno potrebno".

WHO sarađuje s velikom koalicijom organizacija za razvoj lijeka, finansiranje i distribuciju nazvanom ACT-Accelerator Hub.

Incijativa ima za cilj da razvije i isporuči 500 miliona testova na COVID-19 i 245 kurseva liječenja bolesti u manje razvijenim zemljama do sredine 2021. godine, navodi koalicija u saopćenju, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!