[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/19\/mladic-telefonski.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/19\/100x73\/mladic-telefonski.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/11\/19\/mladic-telefonski.jpg","size":"309.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Kuda vodi radikalizam

Ko je kriv a ko odgovoran za uključenje Mladića u program

Burne su reakcije nakon uključenja telefonskim putem u jutarnji program televizije Happy ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji se nalazi na izdržavanju doživotne kazne zatvora zbog ratnih zločina u BiH. Ko je kriv, ko odgovoran ? 

Bivša istražiteljica Haškog suda Nevenka Tromp za N1 kaže kako je ovo upravo dio strategije u kojoj se previše pažnje posvećuje počiniocima ratnih zločina, a premalo žrtvama. A, to prema njenim riječima, dovodi do jedne nove mitologije.

- Tako da se stvaraju neke nove analogije heroja, velikih mučenika koji su napravili sve za svoj narod i koji sad stradaju za svoj narod jer će njihovo carstvo biti nebesko i oni će odvesti Srbiju u povijestporučila je.

Za N1 je govorila i predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko koja  kaže kako dio odgovornosti za ovaj događaj leži i na samom Haškom sudu koji ne kontroliše komunikacije Ratka Mladića, ali i da je najveća odgovornost na Beogradu.

"Beograd je već duže vremena u nekoj vrsti poricanja bilo kakve odgovornosti. Samo da podsjetim da se skoro svakodnevno pojavljuju slične situacije. Evo, permijerka Brnabić negira genocid u Srebrenici, bivši osuđenici su sada javne ličnosti i promovišu svoje knjige-memoare na sajmu knjiga. Tako da je ovaj inicident sa Ratkom Mladićem samo jedan u nizu koji zapravo govori o stavu Beograda o ratu i ratnim zločinima", izjavila je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora Srbije.

Iz beogradskog Centra za praktičnu politiku poručuju da je ovo dio politike koja traje već jedan duži period.

"Vladajuća atmosfera i preovladavajuće mišljenje koje se gaji, koje se njeguje, koje se podstiče, je da se relativizuju ratni zločini, da se opravdavaju zločinci, oni iz godine u godinu dobivaju sve bolji status. I javljanje Ratka Mladića kod Milomira Marića je samo kulminacija kojoj je prethodio cijeli jedan niz događaja", kazao je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku. 

Podsjećamo,  u emisiji koju vodi Milomir Marić, gosti su bili lider Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, Mladićev sin Darko i član ruske Dume Pavel Dorohin. Uživo u programu, Darko Mladić je telefonom pozvao svog oca i rekao mu da se obrati javnosti.

Ratko Mladić je pozdravio goste u studiju, a posebno Šešelja.

"Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka dođe da me obiđe, neka on intervjuiše Vojislava Šešelja, a i Voja neka dođe...Darko, reci Voji da dođe da igramo šah, jer sam ga zadnji put tukao 7:1. I to mu je tu bila prisutna i ona njegova 'Kosovka devojka' i loše je prošao", poručio je Mladić.

On je pozdravio i Šešeljevog sina i ocijenio da će on biti bolji od oca, kao što je i njegov sin bolji od njega.

Mladić je pozdravio i Dorohina, i to na ruskom jeziku.

"Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku partiju sovjetsku, pardon, ruske federacije. Pozdrav za Pavela i neka otvori oči šta ovaj NATO hoće, mnogo se šire ka Rusiji. I neka Voja malo omrša. Živi bili", rekao je Mladić.

Mladić je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština, ali je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, ubistvo, nehumano djelo prisilnog premještanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!