[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/21\/trudnicki-stomak.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/21\/100x73\/trudnicki-stomak.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/01\/21\/trudnicki-stomak.jpg","size":"42.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Ključni savjeti za zdravu i bezbrižnu trudnoću

Jedno od najčudesnijih i najznačajnijih iskustava koje žena u svom životu može da doživi je trudnoća. Za vrijeme takozvanog “drugog stanja” tijelo se transformiše, a procesi u organizmu se mijenjaju kako bi se omogućio rast i razvoj fetusa i novog živog bića.

Da bi kroz ovaj, po svemu jedinstven period, prošle što lakše i bezbrižnije, važno je da žene brinu o svom zdravstvenom stanju, kao i o tome da se plod koji nose u stomaku pravilno razvija i raste.

Ključ za uspješno i srećno nošenje trudnoće i lakši i bezbolniji porođaj leži u pravilnoj njezi, pažnji i informisanosti. Svakako da će vam vaš ginekolog dati najbolje smjernice šta i kako treba da radite kako biste održali trudnoću na zdrav način. A evo i nekoliko opštih pravila i savjeta kojih biste se trebali pridržavati.

trudnica-ultrazvuk.jpg

#1 Pravilna prehrana

Temelj zdrave trudnoće je pravilna prehrana, jer se na taj način obezbjeđuju svi nutritijenti neophodni ne samo za zdravlje majke, već i za rast i razvoj bebe. Trudnicama je potrebno na dnevnom nivou pet do šest dobro izbalansiranih obroka. Količinski ne velikih, ali raznovrsnih obroka bogatih voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima. Folati, kalcij, željezo, omega 3 masne kiseline i vitamin D su posebno važni tijekom trudnoće.

Folati, odnosno folna kiselina je ključna za pravilan razvoj bebine neuralne cijevi iz koje se kasnije razvija nervni sistem i od vitalnog je značaja za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, odlična je za zdravlje srca i razvoj kognitivnih funkcija. Unošenjem odgovarajućih količina folne kiseline na dnevnom nivou, smanjuje se rizik od urođene malformacije, podstiče rast i razvoj fetusa odnosno bebe.

Doktor će vam u trudnoći sigurno prepisati folnu kiselinu, a možete je pronaći u apotekama u vidu tableta. Pored toga, možete je unositi i prirodnim putem kroz hranu. Dobar izvor folne kiseline su spanać, blitva, kupus, avokado, pasulj, sočivo, špargla i cvekla. Od voća vrijedi spomenuti pomorandže, limun, jagode i kivi.

Isto tako je važno konzumirati i namirnice koje sadrže omega 3 masne kiseline. To su prije svega ribe i orašasti plodovi. Omega-3 masne kiseline podržavaju razvoj mozga i očiju kod djeteta. U ribi se nalazi i vitamin D koji je također jako važan u prehrani trudnica.

Sa druge strane, mliječni proizvodi su bogati kalcijem neophodnim za razvoj kostiju. Posebno treba izdvojiti fermentisane mliječne proizvode kao što su jogurt i kiselo mlijeko. Može se koristiti i kefir, ali u manjoj mjeri jer se dobija uz pomoć kvasaca. Trudnice također u svoju prehranu mogu uvrstiti i sireve, ali je preporuka da oni budu svježi i neslani.

Dakle, kvalitetna i dobro izbalansirana prehrana je osnovni preduvjet za zdravu trudnoću. Ako dosad niste previše vodili računa o tome šta i kako jedete, krajnje je vrijeme da počnete! Sa prvim saznanjem da ste trudni promijenite svoje navike u prehrani.

#2 Pijte dovoljno tečnosti

Održavanje optimalne hidriranosti je od velike važnosti za zdravu trudnoću. Tijekom gestacijskog perioda trudnice prolaze kroz niz promjena (fizičkih, nerijetko i psihičkih) a potreba za tečnostima povećava se kako bi se podržao zdrav razvoj bebe, održala normalna funkcija tijela i izbjegle potencijalne komplikacije. Prosječna količina vode koju trudnica treba piti dnevno je oko 2 litra.

Hidriranost igra jednu od ključnih uloga kada je u pitanju održavanje optimalne cirkulacije krvi, što je od suštinskog značaja za transport hranljivih tvari do bebe. Osim toga, trudnice su podložne većem riziku od dehidriranosti, posebno zbog povećanja efikasnosti bubrega za vrijeme trudnoće. Na kraju, žene koje su u drugom stanju često imaju povećanu osjetljivost na promjenu temperature, u jednom trenutku im je hladno dok je već u slijedećem vruće. Hidriranost pomaže u regulaciji temperature tijela i njenom održanju na optimalnom nivou.

#3 Umjerena fizička aktivnost - blagotvorna i za majku i za bebu

Umjerena fizička aktivnost tijekom trudnoće donosi višestruku korist za plod ali i za buduću majku koja ga nosi. Žene koje su fizički aktivne dok su u drugom stanju imaju manji rizik od komplikacija tijekom trudnoće, poput pojave dijabetesa i preeklampsije koju karakterišu visok krvni tlak, oticanje i bjelančevine u mokraći. U isto vrijeme, vježbanje poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i priprema tijelo za porođaj, pa je osim za fizičko, blagotvorno i za mentalno stanje trudnice.

Naravno, fizičke aktivnosti trebaju biti umjerenog tipa i samo do te mjere dokle vam prijaju. Šetnja, plivanje, joga za trudnice i vježbe disanja su dobar izbor. Izbjegavajte ekstremne sportove i aktivnosti koje mogu dovesti do pada ili povreda. Prije nego započnete novi program vježbanja, obavezno se konsultujte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da je ono što radite dobro za vas i vašu bebu.

#4 Pregledi kod ginekologa

Redovni pregledi tijekom trudnoće su od suštinskog značaja da bi se pratilo zdravlje majke i bebe. Na redovnim kontrolama liječnik, ginekolog, će pratiti rast i razvoj bebe, provjeravati otkucaje bebinog srca, mjeriti krvni tlak, upućivati na analize krvi, briseve, Papanikolau test i po potrebi preporučiti druge kontrolne testove. Redovna kontrola trudnoće omogućuje pravovremeno prepoznavanje eventualnih problema i pružanje odgovarajuće medicinske pomoći.

Nakon što ste dobili rezultat putem nekog od testera ili sumnjate na trudnoću zbog izostanka menstruacije, prvi korak kroz trudnoću je upravo posjeta ginekologu. Pronađite odgovarajuću kliniku i zakažite ginekološki pregled u Sarajevu  kako biste potvrdili trudnoću i dobili savjete za pravilno održavanje.

Prvi otkucaji srca bebe mogu se čuti već od pete sedmice trudnoće na modernim ultrazvučnim aparatima. Tada ginekolog konstatuje da postoji srčana reakcija. U dogovoru sa ginekologom ćete zakazivati redovne kontrole i one se obično obavljaju jednom mjesečno ili nešto ređe ako je u pitanju normalna trudnoća.

ultrazvuk-trudnica-trudnoca.jpg

#5 Edukacija kao vodič kroz trudnoću, priprema za porođaj i majčinstvo

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi zdravom i sigurnom iskustvu koje doživite u trudnoći je edukacija. Dobro informisane mame lakše prolaze kroz različite faze dok su u drugom stanju. Osim toga, sigurnije su u sebe i bolje su pripremljene za sam porođaj.

Pored ginekologa koji će vam dati osnovne savjete za pravilno vođenje trudnoće, možete čitati literaturu i istraživati internet. Budite sigurni da su informacije do kojih dolazite verodostojne i iz kvalitetnih i provjerenih izvora. Ne samo da ćete se na taj način pripremiti za porođaju, već možete naučiti i puno o dojenju, njegi bebe i njenim potrebama u prvim mjesecima života ali i kako da se zaštitite ako napolju vladaju virusi.

Na kraju, možete i posjetiti neke od privatnih časova i seminara koje nude sertifikovani predavači. Na časovima posvećenim trudnoći i majčinstvu možete dobiti obilje informacija o tehnikama disanja, fizičkim i emocionalnim aspektima prije i nakon porođaja i druge korisne smejrnice.

Savjeti koje smo vam dali u tekstu samo su osnova i opšte polazno stanovište kada je u pitanju pravilna i zdrava trudnoća. Kako svaka žena ima posebne simptome dok se nalazi u drugom stanju, potreban je pojedinačni pristup. Zato je najbolje da se o detaljima uvijek konsultujete sa vašim ginekologom.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!