[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/14\/xc.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/14\/100x73\/xc.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/07\/14\/xc.jpg","size":"120.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Nurka Redžepagić-Bulić predstavila knjigu o mentalnom zdravlju trudnica i porodilja

Ova knjiga daje uvid u riziko faktore za razvoj ankcioznosti i depresije tokom trudnoće, strahove u trudnoći, postporođajnu depresiju, te govori o položaju majki u savremenom svijetu. 

- Kroz svoj psihološki rad susrećem se sa velikim brojem trudnica i porodilja koje se bore sa postporođajnom depresijom ili sa nekom vrstom psihopatologije u trudnoći. No, kad sam počela sa istraživanjem literature shvatila sam da je ima veoma malo na našem jeziku, a ono što je dostupno na engleskom više se temelji na nekim ličnim iskustvima i ispovijestima. Smatram kao psiholog da bi bilo veoma opasno da to jedna napeta i anksiozna trudnica čita. Zato sam se odlučila da napišem ovu knjigu koja će biti 'prva pomoć' za trudnice i porodilje – kazala je autorica Redžepagić-Bulić.

Jedna od recenzentica prof. dr. Amela Dautbegović istakla je da je poseban doprinos navedenog djela sadržan u prikazu konkretnih smjernica i preporuka za praktične implikacije, a sve s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja žene u periodu trudnoće i nakon poroda.

- Osluškujte sebe i svoje potrebe je osnovni postulat knjige i početna tačka u suočavanju sa anksioznošću i depresijom, kako u trudnoći, tako i nakon porođaja. Svaka žena, pa i svaka trudnoća i porođaj su različiti, ali mnogi strahovi su slični i normalni i očekivani – rekla je na promociji psihoterapeutkinja Mirna Zelić.

Veći dio tiraža ove knjige bit će besplatno podijeljen osobama koje rade sa trudnicama, a kompletan prihod od prodaje knjige bit će doniran udruženju "Obraduj nekoga" koji pomaže porodilje i novorođenčad teškog socijalnog statusa.

Nurka Redžepagić-Bulić osnovne i magistarske studije iz oblasti psihologije završila je u Sarajevu, na Filozofskom fakultetu. Nakon toga upisala je doktorske studije na Sveučilištu Marmara u Istanbulu. Radi i volontira još od studentskih dana, tako da je sakupila radno iskustvo u klinikama, skloništima za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, centrima za socijalni rad, osnovnim i srednjim školama i kompanijama u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Njemačkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Svoje obrazovanje nastavila je dalje kroz integrativnu psihoterapiju, hipnoterapiju i NLP treninge. 2017. godine osnovala sam psihološko savjetovalište „Moj online psiholog (www.mojonlinepsiholog.com). Trenutno živi i radi u Dubaiju, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!