[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/iran-kamal-kharrazi-foto-irna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/iran-kamal-kharrazi-foto-irna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/iran-kamal-kharrazi-foto-irna.jpg","size":"55.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Kharrazi: Dužnost talibana je da eliminišu terorizam

Predsjedavajući iranskog Strateškog vijeća za međunarodne odnose Kamal Kharrazi zatražio je od aktuelnih afganistanskih vladara, talibana da pokušaju eliminirati teroriste u njihovoj zemlji, kao prvu i osnovnu dužnost.

- Aktuelni afganistanski vladari obavezani su svojom dužnošću da se bore protiv terorizma i da spriječe terorističku grupu Daesh (ISIS) da izvodi masakre i da ubija nevine ljude u školama i šiitskim džamijama – kazao je Kharrazi, navodi se u saopćenju koje je objavio informativni centar vijeća u srijedu.

- Glavni zadatak svake vlade je da poštuje prava naroda, od kojih je jedno od ključnih pravo na sigurnost - naglasio je zvaničnik.

Također je kazao da bi aktuelni afganistanski vladari trebali eliminirati terorizam, istovremeno obraćajući pažnju na činjenicu da ugnjeteni šiiti u Afganistanu imaju prirodno pravo da se brane.

- O tome da li će današnji talibani, nakon što su preuzeli vlast nad Afganistanom,  biti drugačiji od onih iz prošlosti tek se treba donijeti procjena na osnovu njihovog tretmana etničkih i vjerskih grupa – kazao je Kharrazi.

- Oni bi također trebali poduzeti odgovarajuće mjere na uspostavi dobrih odnosa sa susjedima i poštovati legitimne interese susjednih zemlja – dodao je.

Kako je zvaničnik istaknuo, Islamska Republika Iran ne miješa se u afganistanska unutrašnja pitanja, iako Teheran ima legitimne interese u Kabulu kojima treba služiti.

Dodatno je pojasnio da iranski legitimni interesi uključuju graničnu sigurnost, sprečavanje terorističkih aktivnosti i ulazak terorista na iransko tlo, sprečavanje tranzita nelegalnih droga u Iran, poštovanje prava šiita i drugih afganistanskih grupa, zaštitu i očuvanje perzijskog jezika kao djela afganistanskog naslijeđa, razvoj trgovinske saradnje Irana i Afganistana i pripremu terena za povratak afganistanskih izbjeglica koje borave u Iranu u njihovim domovima.

- Naša politika u Afganistanu potpuno ovisi o talibanskom ponašanju – izjavio je visoki iranski zvaničnik, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!