[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/03\/kcus.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/03\/100x73\/kcus.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/03\/kcus.jpg","size":"79.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

KCUS o pismu ljekara: To su klevete iz ‘žute štampe‘. Ni riječi o respiratorima

Nakon što su pojedini mediji danas  prenijeli navodno pismo uposlenika KCUS-a, u kojem je navedeno da su ljekari u toj zdravstvenoj ustanovi bespomoćni i zabrinuti i da na KCUS-u vlada pravi pakao, oglasio se i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu:

- Zbog iznošenja niza neistina i kleveta koje su danas objavljene u ‘žutoj štampi’ Klinički centar Univerziteta u Sarajevu upućuje otvoreno pismo javnosti u cilju sprečavanja unošenja i širenja nemira među građanima. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da svi naši uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – korona virusa. U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove, istaknuto je u otvorenom pismu.

Naglašavaju da navodi u "žutoj štampi" stvaraju aluzije o nemaru njihovih uposlenika

- Navodi u ‘žutoj štampi’ u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru naših uposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana ne pomaže nikome, a ponajmanje našim pacijentima i građanima. Neargumentovani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod ljekara i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima.

KCUS pored Kantona Sarajevo prima najteže bolesnike i iz drugih – suosnivačkih kantona, s toga je nekorektno od KCUS-a praviti metu plasiranjem neistinitih informacija. Nijedan bolesnik koji je zahtijevao hospitalizaciju nije vraćen niti mu je uskraćena usluga. Iako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podnio teret najtežih Covid 19 pacijenata sa 48.994 zaraženih u KS što je skoro jednako broju Covid 19 pacijenata u cijelom entitetu RS sa 54.958 (smrtnost 5 posto), uspjeli smo značajno smanjiti smrtnost u KS na 1.97 posto, istaknuto je.

Smatraju da su rezultati njihovog rada vidljivi, isto kao što su vidljivi i rezultati lošeg rada Vlade KS.

- Kao što se da vidjeti rezultati rada zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja prikazani su niskim procentom smrtnosti u KS, dok su rezultati lošeg rada Kriznog štaba, Ministarstva zdravstva i Vlade KS prikazani velikim procentom novozaraženih građana, tj. razbuktavanjem pandemije. Zbog toga je Krizni štab KCUS-a uputio Tužilaštvu Zahtjev za provjeru rada Kriznog štaba KS i Vlade KS, krajem marta. Sva odgovornost pogrešnih postupaka Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji su svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem doveli sve građane Kantona Sarajevo u izrazitu životnu opasnost pokušava se prebaciti na KCUS, naglašavaju, dodajući da “KCUS sanira štete i posljedice loših odluka Kriznog štaba KS i Vlade KS”.

Podsjećamo, nakon što je Raport sinoć objavio vijest o drami na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu zbog respiratora ACM812A, koje je uvezla kompanija “Srebrena malina”, danas  Dnevni avaz u cjelosti objavljuje pismo kojim se grupa ljekara s Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) obraća javnosti. Tekst čitajte ovdje.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!