[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/neven-kazazovic-197377.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/neven-kazazovic-197377.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/neven-kazazovic-197377.jpeg","size":"103.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Kazazović za START: Krenuli su kolosijekom prema Kini, a to će im se obiti o glavu

Posjeta Kineskog predsjednika Xi Jinpinga Srbiji u kojoj je boravio protekla dva dana u pratnji delegacije koja je brojala čak 400 članova privukla je veliku pažnju politčke javnosti i analitičara u Evropi.

U komentaru za portal Startbih.ba vojno-politički analitičar Neven Kazazović kaže kako je prvi i najočigledniji zaključak kako je Xi za putovanje izbabrao Srbiju i Mađarsku u koju je produžio nakon Beograda, kako se radi o zemljama koje se nalazi u ruskoj orbiti.

-To prvo upada u oči. Druga stvar, kada je riječ o Srbiji, jeste da je sa ovim definitivno skrenula na kolosijek prema Kini, što znači da se ne kreće prema Evropi i zapadu. To bi se Srbiji moglo jako obiti o glavu jer je ona ipak mala zemlja. Očigledno je da kineska politika nastoji da se probije i da ugrozi Evropi. Kada je riječ o ulaganjima i velikoj privrednoj delegaciji koja je došla u pratnji, to bi trebalo uzeti sa rezervom iako su Kinezi već i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori i u Srbiji već ugovorili i rade neke velike poslove. Između ostalog i tu brzu prugu prema Budimpešti – navodi Kazazović.

Na pitanje kako komentariše prisustvo Milorada Dodika na zajedničkom ručku kojeg je za kineskog predsjednika organizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naš sagovornik kratko kaže kako je Dodik tu bio samo „priljepak“ i da to ne znači ništa.

Kada je pak riječ o Mađarskoj, Kazazović ističe kako Budimpešta nije slučajno izabrana jer se preko nje ipak ne ide u Evropu.

-To su neke čudne kombinacije, ali je evidentno da će sa Kinezima kao faktorom Evropa morati vrlo ozbiljno da računa. Nije slučajno što se u Indopacifičkim vodama vrši koncentracija pomorskih snaga Evrope. Skoro sve zapadnoevropske zemlje šalju brodove u to područje. Istovremeno Indija jača svoje prisustvo, pogotovo u Indijskom okeanu,  a već znamo da su Amerikanci poslali rakete na Filipine. Kada se detaljnije pogleda raspored stranih baza  vidjećete da je napravljen čitav prsten oko Kine. Centar svjetske politike se definitivno seli u Aziju – smatra Kazazović.

Na pitanje, da li se ova posjeta na neki način može smatrati nekom vrstom vraćanja „milo za drago“ Evropi i zapadu zbog njihovog stava prema Tajvanu, naš sagovornik smatra da su male mogućnosti da se o tome radi.

-Ovu posjetu ne bih povezivao sa Tajvanom. Osim toga mislim da Kinezi još uvijek nisu u stanju da napadnu Tajvan. Mnogo bi time riskirali jer je veliko pitanje da li je kineska snaga baš takva kakvom je predstavljaju. Upravo ovih dana i četvrti nosač aviona stavljaju na kobilicu, ali nijedan od njih nije na nuklearni pogon. Veliko je pitanje da li je Kina baš ono za šta se predstavlja. Osim toga, Kina ima još jedan ozbiljan problem. U Kini su se jako razvili gradovi na obali ili blizu mora, ali šta je sa unutrašnjošću gdje živi ogroman broj ljudi!? Prema tome, ima Kina i slabih tačaka - smatra Kazazović. (Foto: N1)

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!