[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/xj.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/100x73\/xj.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/11\/xj.jpg","size":"88.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Jokić blizu MVP titule: Igram dobro, ali još neki momci zaslužuju nagradu

Bliži se kraj regularnog dijela NBA lige, bliži se i momenat kada će biti proglašen najkorisniji igrač (MVP) takmičenja, a po mnogima glavni kandidat za tu titulu je košarkaš Denvera, Nikola Jokić.

Godinama unazad Jokić obara rekorde i postavlja standarde. Košarkaš Denvera je dominaciju u NBA ligi potvrdio 2021. i 2022. godine kada je dva puta zaredom osvojio ovo priznanje, dok je prošle godine ta titula, po mnogima nezasluženo, pripala Džoelu Embidu.

Ali, prošla sezona nije mogla da prođe bez još jednog individualnog prizanja - Jokić je vodio Denver do prstena, pa je proglašen za najkorisnijeg igrača finala, što je bio dovoljan znak NBA ligi da je pogriješila kada je MVP nagradu dodijelila Embidu, a ne momku iz Sombora.

A kako se bliži kraj regularnog dijela ove sezone, čini se da će još jedno MVP priznanje otići u Jokićeve ruke. Trenutno je lider u trci za ovu nagradu, ispred košarkaša Dalasa i Oklahome - Luke Dončića i Šaj Gildžes-Aleksandera.

Jokić je dominaciju potvrdio i sinoć, protiv Minesote u direktnom okršaju za prvo mjesto na Zapadu. Postigao je 41 poen (16/20 iz igre), imao 11 skokova i sedam asistencija. I još jednom nadigrao Rudija Gobera, najboljeg defanzivca lige.

"Nikola ne bježi od fizičkog kontakta. Rudi Gober će jednog dana biti član Kuće slavnih. Riječ je o jednom od najboljih defanzivaca svoje generacije. I to samo govori koliko je Nikola veliki. Jokića niko ne može da čuva jedan na jedan u NBA ligi", smatra trener Denvera, Majkl Meloun.

Jokić je na utakmici sa Minesotom, imao sedam asistencija, pa je skočio na drugo mjesto vječne liste najboljih asistenata među centrima u NBA ligi. Stigao je do 4.650 uspješnih dodavanja i preskočio Vilta Čembrlena. Na prvom mjestu je Karim Abdul Džabar (5.660).

"Mislim da igram dobru košarku. Tim igra dobru košarku. Ima mnogo momaka u ligi koji igraju dobro. Nekoliko njih zaslužuje tu nagradu", govorio je Jokić o MVP priznanju nakon utakmice sa Minesotom.

Jedan od Jokićevih konkurenata za ovo priznanje je Luka Dončić. Zbog toga su košarkaši Dalasa uoči utakmice protiv Majamija na teren izašli sa majicama na kojima je pisalo „pravi MVP“. Majice su nosili svi, osim Dončića.

Jokić ove sezone u prosjeku bilježi 26,6 poena, 12,4 skokova i devet asistencija, a Dončić 33,9 poena, 9,2 skokova i 9,8 asistencija.

Za nekih mjesec će biti poznato ko će biti MVP.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!