[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/eko-servis.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/100x73\/eko-servis.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/eko-servis.jpg","size":"337.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / JA SAM ZVIJEZDA

 Jedna usputna priča o uspjehu:Sa pet maraka u džepu osvojio Hercegovinu    

 Piše: Zdravko Čupović ([email protected])

 

Kombiji firme Eko servis iz Bišća Polja često se mogu sresti na hercegovačkim drumovima. Možda ne toliko što imaju brojnu flotu vozila već više zbog toga što za ove momke nema stajanja. Osim što se bave poslom koji je za dobrobit okoliša, podjednako je zanimljivo i kako i sa kolikim je ulogom Elvedin Gigić (35) pokrenuo ovaj posao.

U posao sa sakupljanjem papirnog i plastičnog otpada prvo je, kaže, ušao njegov otac 2009. godine. Nekako u isto vrijeme majka mu se teško razboljela uslijed čega je uskoro preminula. U tim najtežim trenucima u životu, sa praznim novčanikom, ali ogromnom željom da uspije, Elvedin donosi odluku da pokrene samostalni biznis. Nedostatak finansija nije mogao kompenzovati ni iskustvom jer nam priznaje da ni njega gotovo da nije imao osim ponešto što je od oca naučio.

- Krenuo sam da kupim prvi kombi, a imao sam samo pet maraka u džepu. Srećom, čovjek, poznanik u Mostaru, mi je izašao u susret i dao mi vozilo na veresiju. U pitanju je bio stari mercedes od 3,5 hiljade maraka. Stupio sam u kontakt sa čovjekom sa kojim je radio moj otac koji mi je pomogao sa prvom mašinom. I prvi prostor u Vrapčićima sam također dobio na veresiju. Kasnije sam prešao na Bišće Polje. Prvi kamion papira sam skupio poslije neka dva mjeseca. Zarada je bila oko 4,5 hiljade maraka, a od te zarade sam odmah počeo otplaćivati kombi. To je bila 2011. godina. Onda su se postepeno stvarali kontakti i posao se počeo razvijati - priča nam Gigić, kojeg smo zatekli dok je sa jednim uposlenikom upravo završavao doručak u Jablanici, na putu za Konjic.

U početku su pokrivali samo Mostar, a onda se posao proširio na Stolac, Ljubuški, Široki Brijeg, Čapljinu...

- Držimo sada sve od Konjica do Nevesinja, Neuma i Trebinja... Prešli smo entitetsku liniju - kaže nam sa neskrivenim zadovoljstvom.

Njegova firma za sada vrši prikupljanje papira, plastike, plastičnih boca, najlona, stakla... Osim toga, bave se i odvozom arhivske građe koju odvoze ovlaštenim partnerima koji posjeduju certifikat za uništavanje dokumenata.

Papir trenutno odvoze u maglajski Natron, a jedan dio ide i u Srbiju. Kada je riječ o plastičnom otpadu, on ide za Hrvatsku dok nešto ide u firmu Omorika, iz Doboja. Trenutno zapošljava sedam radnika i imaju pet vozila.

Jedan od radnika je Ajdin Turajlić i već je pet godina u firmi.

- Zadovoljan sam. Nije teško, a otac mi je počeo raditi ovdje godinu dana prije mene - kratko nam je kazao.

Na pitanje kakvi su im planovi, dobili smo odgovor u kojem nije bilo nimalo neodlučnosti.

- Samo širenje. Sva se dobit samo reinvestira. Mjesečno prikupimo 100-150 tona. Čuvamo prirodu, a korisno je. Upravo krećemo za Konjic. Partneri su nam Bingo, Konzum, Tropic, Violeta, Crvena jabuka isto lanac marketa... Mi postavljamo posebne korpe za papir i najlon, a u marketima onda to razdvajaju. Po pozivu radimo i manje objekte, ali minimum je 300 kilograma, odnosno oko pola kombija. Razvrstavanje otpada na kućnom pragu nije baš zaživilo iako se često pokušavalo, mada bi to sigurno odgovorali i nama i okolišu - iskren je Gigić.

Na samom kraju smo pitali i za promet.

- E, to je već tajna - kazao nam je kroz osmijeh prije nego što je ušao u kombi jer posao zove.

Ima posla i u BiH

Zanimljivo je da se tokom razgovora Gigić nijednom nije požalio na državu mada je ipak krivi za odlazak mladih.

- Ima posla i u BiH. Da nisam u ovome nešto bih drugo sigurno radio mada trenutno ne znam šta bi to bilo - kaže Gigić, što se na neki način može protumačiti i kao poruka, odnosno savjet i drugima, prije svega mladim.

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!