[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/zuzu-sunjalice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/100x73\/zuzu-sunjalice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/zuzu-sunjalice.jpg","size":"561.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/zuzu-sunjalicejesen.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/100x73\/zuzu-sunjalicejesen.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/zuzu-sunjalicejesen.jpg","size":"549.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/zuzu-sunjalice_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/100x73\/zuzu-sunjalice_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/10\/zuzu-sunjalice_1.jpg","size":"561.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / JA SAM ZVIJEZDA

Saučesnice u avanturama: Neobične zuzu šunjalice Azre Likić

Piše: Ella Domazet

 

Za dobre ideje se oduvijek govorilo da su „pola posla“, a Azra Likić (27), iz Sarajeva, sa sjajnom idejom se uspješno probija na sve zahtjevnijem i originalnijem tržištu personalizovanih poklona. Azra, mnogima poznatija kao Zuzu, magistrica je turizma, a trenutno radi kao menadžerica prodaje u jednom hotelu. Slobodno vrijeme koristi za izradu „zuzu šunjalica“ i organizaciju rođendana.

azra-likic.jpg

  BIJELO U ŠARENO

- Zuzu šunjalice su nastale prije pet godina u želji da se bavim nečim čime se niko u gradu, pa i malo šire, ne bavi. Istraživala sam čime se to bave mladi ljudi u svijetu, a što bi doneklo moglo i nama biti interesantno. I tako sam naišla na obične bijele patike koje su zapravo „reciklirane“ u nove. Onda mi je sinula ideja da mogu bijele patike pretvarati u šarene i personalizovane - prisjeća se Azra za magazin Start početaka, ideje i realizacije.

Sa zadovoljstvom ističe kako ih je do sada izradila više od stotinu, što je, kaže, odličan rezultat za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu s obzirom da se većina stanovništva i dalje plaši biti drugačija i unikatna.

- Svi nose ono što se nosi, pa makar to i ne išlo uz njih. Zuzu šunjalice su jedinstvene. Trudim se i da ne ponavljam modele već da baš budu personalizovane. Neki od najdražih modela su mi svadbene šunjalice jer su udobne, a mladenka mora biti cijeli dan u obući. I jako su simpatične za fotkanje. Međutim, nema mnogo mladenki koje se odluče da nose njih umjesto štikli vrtoglavih potpetica - konstatuje pomalo razočarano naša sagovornica.

Svoje šunjalice opisuje kao „saučesnice u avanturama“. Priznaje nam da ne voli crtati likove iako ni to nije isključeno, ali najviše voli oslikavati apstraktne stvari jer smatra da takve šunjalice imaju dušu i oslikavaju karakter osobe koja ih nosi jer su personalizovane.

   VJENČANJA I ROĐENDANI

- Patike kupujem gotove i moraju biti bijele ili eventualno crne. Onda nastaje show sa bojama, igranje nijansama i detaljima. Po završetku ide zaštitni sloj i sušenje. Najljepši dio je pakovanje i uručivanje kupcu. Treba dva dana da sve bude savršeno.  Svako oslikavanje se završi zaštitnim slojem koji štiti od vode. Patike se ne smiju mašinski prati mada mi je jedna mladenka rekla da je svoje oprala u mašini i da su preživjele. Jednako su osjetljive kao i sve druge platnene patike - kaže Azra.

Patike sama kupuje i radi na njima, a tuđe dolaze u obzir samo ako klijenti žele da od starih naprave nove. Zuzu šunjalice, po prihvatljivim cijenama, naručuju se putem facebook stranice, gdje se mogu pogledati svi modeli koje je naša sagovornica do sada uradila. Posljednje tri godine Azra se bavi i organizacijom vjenčanja i dječijih rođendana, za koje kaže da danas izgledaju kao vjenčanja. Pod organizacijom podrazumijeva pronalazak prostora, torte, slatkiše, dekoracije, fotografa...

- Takvi angažmani nisu toliko česti kad su rođendani u pitanju. Uglavnom radim dekoraciju i slatki sto, eventualno fotograf. Bilo je rođendana gdje sam radila doslovno sve, a roditelji koji su me angažovali su se samo pojavili pola sata prije rođendana i sve ih je čekalo onako kako su tražili. Rođendani su tematski, sa mnogo personalizovanih detalja i trudim se kao i kod šunjalica da ne ponavljam teme. Ako već moram ponoviti temu onda mijenjam koncept jer zaista ne želim da moj portofolio bude ispunjen slikama različitih rođendana, a sa potpuno istom dekoracijom. To zaista ne volim - ističe Azra.

 PATENTIRANJE

Novitete uvodi kroz detalje tako što stalno obogaćuje ponudu novim elementima koji su netipični za naš prostor. Ističe i kako uživa u tome da sve što radi ima nešto svoje, drugačije od ostalih narudžbi.

- Moja najveća želja je da svoj hobi brendiram i patentiram. Voljela bih se u budućnosti potpuno posvetiti svom hobiju i od njega ostvarivati prihode. Trenutno nemam hrabrosti da napustim sve ostalo i krenem od nule. Stalno tražim neke start up programe, grantove ili podsticaje koji će mi pomoći, ali do sada nisam uspjela u tome. Ne gubim nadu! To je ono što me odmara pa makar to bilo četiri para šunjalica u jednom danu ili tri rođendana - iskrena je Azra.

   NAZIV OD NADIMKA

Naziv Zuzu je šaljivi nadimak iz srednjoškolskih dana koji su smislile Azrine dvije prijateljice jedne večeri kada su se vraćale kući.

- Tada smo se baš smijale tom nadimku. Nekoliko godina kasnije mi se učinio kao lijepo ime za minibrend što je bila ideja. A šunjalice je drugi dio naziva jer moje patike stignu svugdje, pomalo lutaju, skitaju. Često se i koristi u našem žargonskom izražavanju i poznat je svima. Također, lako pamtljiv - otkriva Azra.

Azrine neobične šunjalice pogledajte OVDJE

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!