[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/pogled-iz-hotela-dubrovnik.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/100x73\/pogled-iz-hotela-dubrovnik.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/14\/pogled-iz-hotela-dubrovnik.jpg","size":"153.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Reportaža

IZ PRVE RUKE Pandemijski odmor u Dubrovniku

Piše: Zdravko Čupović

Teško da se danas iko više sjeća šta je, sa čašom ili čašicom u ruci, sebi i svojima bližnjima poželio u novogodišnjoj noći. Jedno je sasvim sigurno. Nikad prije nismo poželjeli da se tekuća godina što prije završi kao ova 2020.

U iščekivanju kalendarskog proljeća, sunca i navale turista koji posljednjih godina u sve većem broju otkrivaju ovaj dio Balkana koji presijeca 44. sjeverna paralela, nekoliko dana prije stigla nam je pandemija koronavirusa, a sa njom i karantin. Nikad ljepše proljeće proveli smo u izolaciji. Umjesto dobrim raspoloženjem, sunce nas je ispunilo stresom i frustracijom. „Naredne dvije sedmice su ključne“ poručivali su svakodnevno sa malih ekrana oni od kojih smo očekivali odgovore i rješenja koja (nažalost) čekamo i danas.

Dvije po dvije, pregurali smo proljeće, a poslije proljeća nam uvijek dolazi ljeto. Bar je tako bilo do sada. S ljetom se naravno podrazumijeva i zasluženi odmor.

Kada dođe taj trenutak, „sljedeće dvije sedmice“, koliko obično traje odmor, su zaista ključne pomislili su u sebi svi koji to mogu priuštiti. Tradicionalno, Bosanci i Hercegovci se stresa oslobađaju na plavom Jadranu.

dubrovnik-odmor-pandemija.jpg

Već potkraj juna, sa društvenih mreža su iskakale „super povoljne“ ponude za atraktivne aranžmane koje su obećavale da se u svom ovom zlu možda može izroditi i ponešto dobro. Neum, kao naš jedini grad na moru je već bio popunjen pa se tražila alternativa u susjedstvu.

Umjereni optimizam zbog nižih cijena pomutili su krizni štabovi, kako domaći, tako i oni iz susjednih zemalja, koji su za ulazak uveli obavezan negativan PCR test (Hrvatska), odnosno nešto jeftiniji ELISA test kada je riječ o Crnoj Gori što u slučaju višečlane porodice ipak „poništava“ one silne smještajne popuste.

Međutim, ukoliko imate bližeg člana porodice sa nekim EU pasošem, onda kao član porodice zajedno s njim možete ući u Hrvatsku bez testiranja i sa bh. pasošem, dok je u slučaju Crne Gore, ukoliko ulazite iz pravca BiH, negativan test neophodan bez obzira na pasoš, tako da je odluka pala na Hrvatsku, tačnije Dubrovnik i hotel Grand Park na Lapadu. Krajem jula i početkom avgusta polupansion za dvije osobe uz gratis malo dijete se mogao pronaći za 100-njak eura, uz besplatne ležaljke i peškire kraj hotelskog bazena, kao i uz besplatno korištenje teretane i SPA usluga.

Zbog radova na kompletnoj rekonstrukciji puta Ljubinje – Trebinje koji se svakodnevno (osim nedjelje) odvijaju u terminu od 08 do 14 sati, ukoliko ne poranite, vjerovatno najbolje rješenje za one koji dolaze iz pravca Sarajeva je prelaz Čepikuće na kojem, bar u tom periodu, nije bilo nikakve gužve. Treba svakako napomenuti da svi oni koji idu u Hrvatsku svoj ulazak moraju online prijaviti putem stranice www.entercroatia.mup.hr gdje se nakon registracije dobija potvrda i broj koji se moraju isprintati i pokazati na granici.

Da Hrvatska i dalje pati od stare boljke – građevinskih radova usred sezone pokazalo se i ovog puta jer se na magistrali, neposredno prije Dubrovvnika na nekoliko kratkih dionica proširuje put pa semafor reguliše prolazak jednom trakom u oba smjera. Srećom, zadržavanja nisu duža od 5-10 minuta.

Da je pandemija teško pogodila turizam, bilo je jasno još po prometu na samoj magistrali, a potvrdilo se i ulaskom u grad. Turista je krajem jula bilo znatno manje nego inače, a kako smo kasnije saznali od lokalnih turističkih radnika, najviše nedostaju turisti sa kruzera kojih ovoga ljeta praktično nema.

Pojačan avio saobraćaj mijenja cjenovnike

To se donekle osjetilo i na cijenama. Na najvećoj plaži u uvali Lapad paket koji uključuje suncobran, stolić i dvije, mladi bi rekli „fensi“, ležaljke je koštao 80 kuna. Na nešto daljoj plaži, koja istina nije pješčana već kamenovita, ali sa kristalno čistom vodom, paket od dvije plastične ležaljke plus suncobran je koštao 60 kuna. Ono što je zanimljivo da se na obje plaže dobija fiskalni račun za sve usluge pa tako i za lježaljke. Cijena pedalina, kajaka, daski  i sličnih radosti za djecu, a i odrasle je 100 kuna za sat vremena.

Posljednjih dana jula se međutim mogao primjetiti pojačan zračni saobraćaj, a najviše aviona na Čilipe je slijetalo iz Engleske što je primjetno vraćalo osmjeh na lica lokalnih turističkih djelatnika koji su vrlo brzo reagovali. Tako je onaj spomenuti „fensi“ paket ležaljki preko noći početkom avgusta poskupio sa 80 na 110, kokteli sa 50 na 60 kuna, a tako i ostala pića. Stoga vam u svakom slučaju savjetujemo da ne vjerujete istaknutim cijenama na oglasnim panelima i tablama jer su oni vrlo vjerovatno „bajati“.

U trgovačkim lancima i prodavnicama cijene artikala su uglavnom iste kao i ranije, dok cijene raznih usluga i sadržaja za djecu i one starije, variraju od objekta do objekta pa je teško govoriti i o rasponu, ali i upoređivati sa prethodnim godinama.

Iako uobičajene gužve nije bilo ni u Starom gradu i Stradunu, ipak je bilo dovoljno turista da se stvore redovi za mjesto u najpopularnijim baštama i kafanama, a veliki red se čekao i za kupovinu ulaznica za obilazak tvrđave i onih dijelova koji se plaćaju. Sat vremena parkiranja je 10 kuna, dok je karta za gradski prevoz 12 kuna na trafikama, odnosno 15 kuna u samom autobusu.

Puno Bosanaca i Hercegovaca, ali sa stranim pasošima

 Bosanski, a i hercegovački akcenat se na sve strane može čuti puno češće nego što to možda pokazuju tablice na parkinzima, a razlog tome što je u Dubrovniku ovoga ljeta odmarao veliki broj bh. dijaspore. Od poznatih, u tom periodu na Lapadu je odmarao i naš proslavljeni fudbaler Vedad Ibišević sa porodicom.

Maska u džepu, na licu osmjeh

 Ovu sezonu u cijelom svijetu je nesumnjivo obilježila pandemija koronavirusa, ali ono što pomalo šokira jeste da maske nose samo zaposlenici u ugostiteljskim objektima. Turistu sa maskom na licu, čak i one starije životne dobi koji spadaju u najugroženije grupe, teško da će te igdje sresti osim u prodavnicama gdje je maska neophodna za ulazak. Na plažama su istaknuta obavještenja o maksimalnom broju pojestilaca, ali teško da se toga iko pridržava i kontroliše.  Istina, koncerti, kulturne i muzičke manifestacije koje okupljaju veći broj posjetilaca su mahom otkazane.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!