[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/rusmir-arslanagic.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/100x73\/rusmir-arslanagic.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/rusmir-arslanagic.png","size":"736.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Iz KCUS-a reagovali na intervju sa dr. Rusmirom Arslanagićem objavljenom na portalu startbih.ba

Nakon što je juče naš portal  objavio intervju sa doc. dr. sci Rusmirom Arslanagićem, primarijusom ORL i predsjednikom društva ORL i cervikofacijalnih hirurga u FBIH pod naslovom: " Kako sam dobio otkaz na KCUS-u dok sam bolovao od raka"  , stigla je i reakcija iz KCUS ,tačnije dva demantija.

Jedan demant upućuju direktor Hirurških disciplina KCUS, prof.dr.Dželaludin Junuzović i šef Klinike za ORL sa hirurgijom glave i vrata KCUS, prof.dr.Adnan Kapidžić:

demantij-orl-profjunuzovic-i-profkapidzic.jpeg

 

Drugi demant upućuju Šef Službe za ljudske resurse KCUS, dipl.prav.Alma Pehlić i Rukovodilac SPOPLJORP KCUS, dipl.prav. Dijana Kreho.

demantij-pehlic-i-kreho.jpeg

U ovom demantu Plehić i Kreho pišu :

" Netačni su navodi dr. Arslanagića da je otkaz ugovora o radu dobio dok je bio na bolovanju. Naime, tačna je konstatacija da se dr. Arslanagić nalazio na bolovanju od 17.01.2020.godine, a da je zadnje doznake za bolovanje  poslodavcu dostavio 03.04.2020.godine i to za period 01.03.-31.03.2020.godine.

Dr Arslanagić, shodno Zakonu o radu, nije obavijestio poslodavca da je na bolovanju i dalje tj. u aprilu mjesecu 2020.godine, isti nije dolazio na posao niti je svoj nedolazak na posao cijeli mjesec april opravdao doznakama. Klinika je kontaktirala dr. Arslanagića dana 05.05.2020.godine  putem telefona kada je izjavio da nema doznake, odnosno pokriće za mjesec april, te da mu je ljekarska komisija zaključila bolovanje zaključno sa 31.03.2020.godine a na posao se trebao javiti 03.04.2020.godine. Nije spomenuo svoje zdravstveno stanje niti dijagnozu.

Dr. Arslanagić nije ispoštovao odredbe člana 72. stav 5 Zakona o radu što je radnik dužan, najkasnije u roku od tri dana od dana nastupanja spriječenosti za rad, pisanim putem obavijestiti poslodavca o privremenoj spriječenosti za rad, niti je svoje odsustvo sa posla u trajanju od mjesec ili više dana opravdao doznakama za bolovanje, čime je učinio težu povredu radne obaveze utvrđenu članom 90. Pravilnika o radu KCUS-a (neopravdan izostanak s posla 5 ili više radnih dana u jednom mjesecu) iz kojih razloga mu je  otkazan ugovor o radu  u skladu sa članom 97. Zakona o radu.

Saglasnost na otkaz ugovora o radu dr. Arslanagiću dao je i Sindikat KCUS-a u svojstvu Vijeća zaposlenika.

Izjave radnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata KCUS-a o telefonskim pozivima i drugim kontaktima sa dr. Arslanagićem potvrđuju netačnost navoda iz predmetnog intervjua o nezainteresovanosti kolega sa Klinike za njegovo zdravstveno stanje, odnosno da ga niko sa Klinike nije kontaktirao", pišu u demantu Plehić i Kreho.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!