[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/l-030fe996907006beb93a30095e420139.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/100x73\/l-030fe996907006beb93a30095e420139.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/24\/l-030fe996907006beb93a30095e420139.jpeg","size":"66.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

IDDEEA BiH dobila podršku MMF-a za digitalnu transformaciju

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) Almir Badnjević održao je sastanak sa rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andreasom Tudykom. Fokus je bio na trenutnim aktivnostima i budućim izazovima IDDEEA-e BiH, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju u zemlji, čiju ključnu ulogu ima upravo IDDEEA BiH.

Direktor Badnjević predstavio je dosadašnje projekte, ističući implementaciju bh. digitalnog identiteta koji omogućava građanima digitalni potpis. Posebno je najavio otvaranje registracionih ureda u Agenciji od 1. jula ove godine, gde će građani moći lično da se registruju kako bi pristupili svim e-servisima koje Agencija nudi, i to potpuno besplatno - saopćeno je iz IDDEEA-e.

U saopćenju se navodi da ovim aktivnostima Agencija doprinosi ostvarenju ciljeva održivih razvojnih ciljeva (SDG), konkretno cilja 16 (Mir, pravda i snažne institucije) koji se odnosi na pružanje podrške u vođenju evidencija i pružanju tehničke podrške za transparentnost i integritet izbornih procesa u BiH, ali i cilja 9 (Industrija, inovacije i infrastruktura) vezano za implementaciju digitalnih identiteta i novčanika radi unapređenja infrastrukture i olakšanja svakodnevnih transakcija građana.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH izrazio je zadovoljstvo radom Agencije i istaknuo važnost njenog djelovanja, posebno u kontekstu predstojećih izbora u BiH, jer Agencija vodi evidencije, dostavlja konačni spisak Centralnoj izbornoj komisiji, ali i pruža tehničku podršku u cijelom ovom procesu. Pohvalio je dosadašnje napore Agencije i pružio punu podršku za sve buduće aktivnosti koje su planirane.

Direktor Badnjević je najavio dalje korake u razvoju, uključujući implementaciju digitalnog novčanika za građane BiH, što će dodatno unaprijediti digitalnu infrastrukturu i olakšati svakodnevne transakcije građanima.

- Ova podrška MMF-a predstavlja važan podsticaj za dalji rad IDDEEA-e BiH u ostvarivanju svojih ciljeva digitalne transformacije i pružanju naprednih e-servisa građanima. IDDEEA BiH ostaje posvećena pružanju visokokvalitetnih usluga i unapređenju efikasnosti administrativnih procesa za dobrobit svih građana BiH - navodi se u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!