[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/sastanak-radne-grupe-maj-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/100x73\/sastanak-radne-grupe-maj-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/sastanak-radne-grupe-maj-2.jpg","size":"105.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Veliki korak naprijed za mlade Gradačca: Usvojen Nacrt Strategije prema mladima Grada Gradačac 2024-2027

Na jučerašnjoj 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Gradačac, jednoglasno je usvojen Nacrt strategije prema mladima za period 2024-2027. godine. Ovaj značajan korak rezultat je intenzivnog rada i predanosti proteklih mjeseci, uključujući niz sastanaka, dijaloga i radionica sa mladima i relevantnim akterima.

Naime, omladinske organizacije iz Gradačca: Udruženje KULT Gradačac, Vijeće mladih općine Gradačac, Udruženje mladih "Futura" i Lokalni tim Gradačac Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH), ujedinile su se pod zajedničkom inicijativom „Strategija promjene", a sve s ciljem jačanja aktivizima madih te uključivanje istih u procese donošenja odluka na lokalu. Strategija prema mladima, prema Zakonu o mladima FBiH, jeste dokument institucija vlasti sa programskim pristupom djelovanjima prema mladima što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije.

Nacrt Strategije, koji je kreiran na temelju sveobuhvatnog istraživanja i konsultacija s mladima, obuhvata oblasti koje čine jednu svakodnevnicu mlade osobe, kao što su slobodno vrijeme, obrazovanje i nauka, rad, zapošljavanje i poduzetništvo, socijalna briga, zdravstvena zaštita, kultura i umjetnost te sigurnost. Tokom proteklih mjeseci, Radna grupa, sastavljena od predstavnika javnih institucija i drugih relevantnih aktera, radila je na identifikaciji ključnih potreba mladih i postavljanju smjernica za akcije koje će odgovoriti na njihove izazove i asistirati u njihovom razvoju.

"Ovaj trenutak je rezultat napornog rada i predanosti svih uključenih. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom procesu – trud se zaista isplatio! Drago nam je da vidimo da Grad Gradačac kreira svoje politike po mjeri mladih te da se poštuju odredbe Zakona o mladima FBiH, a koji se tiču osiguranja minimuma mjera na planu rada sa mladima i omladinskih aktivnosti." - izjavio je predstavnik inicijative i učesnik u izradi Strategije, Ammar Grabić.

dijalog-s-mladima-maj-3.jpg

Nacrt Strategije sada ulazi u fazu javne rasprave, koja će trajati 15 dana. Građani će imati priliku da daju svoje komentare i prijedloge putem na osnovu instrukcija koje će biti objavljene putem web sajta Grada Gradačac: www.gradacac.ba. Ovaj proces javne rasprave osiguraće da konačni dokument bude inkluzivan i da odražava stvarne potrebe i interese mladih u Gradačcu. Važno je da svi zainteresovani iskoriste ovu priliku i doprinesu kreiranju budućnosti koja će osigurati bolji položaj mladih u lokalnoj zajednici.

Ova kampanja je dio projekta PRAGG koji financira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!