[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/03\/azra-njemcevic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/03\/100x73\/azra-njemcevic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/03\/azra-njemcevic.jpg","size":"246.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Hej, sponzori, žene čine polovinu populacije!

Uprkos podjednakim fizičkim i svim drugim naporima kojima se izlažu, sportistkinje u BiH su u nepravedno podređenom položaju naspram muških kolega. Igraju Ligu prvaka, a na račun umjesto plate legne stipendija od „par stoja“. U individualnim sportovima ima više ravnopravnosti, ali se slabo šta ima podijeliti.

„Boli nas što imamo jako slabu podršku institucija, jer i kada napravimo rezultat rijetko kad se sjete da nam bar čestitaju. Znaju da ćemo učestvovati u Ligi prvaka, ali niko nas ne pita ništa. Mi stalno šaljemo dopise, a Liga počinje 7. avgusta“, kazala je nedavno za magazin Start Azra Numanović, generalna sekretarka SFK 2000 Sarajevo, uz opasku da je prije razlika bila čak i veća nego sada.

Napominje kako ženski sport ima ogroman potencijal za marketing i sponzore.

- Na Balkanu još razmišljamo da li je fudbal za djevojčice ili ne? Ali žene čine 50% svjetske populacije. To je ogroman potencijal za marketing. I moram reći da nisu djevojčice prirodno smotanije od dječaka već zato što ih društvo pravi takve. Nemoj skakati, nemoj se penjati na drvo, to brat može ti ne... U ključnim godinama se spriječava razvijanje njihovih motoričkih sposobnosti. Mi jesmo sitnije građe, ali sve ostalo smo ravnopravne. Djevojčicama uskraćujemo razvoj motoričkih sposobnosti i to je problem već u školama. To moramo sistemski riješiti - poručuje ona.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!