[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/16\/icmp-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/16\/100x73\/icmp-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/16\/icmp-1.jpg","size":"78.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Grupa za nestale osobe za zapadni Balkan planira intenzivirati saradnju

Na skupu, kojem su prisustvovali učesnici Berlinskog procesa, članovi Grupe za nestale osobe za područje zapadnog Balkana (GNO) danas su kazali kako planiraju intenzivirati međusobnu saradnju, razmjenu informacija i rad s porodicama radi daljnjeg intenziviranja rada na rješavanju pitanja nestalih širom regije. 

Članovi GNO-a su viši predstavnici institucija iz regije koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih. Fomirana je 2018. u kontekstu Berlinskog procesa za zapadni Balkan, kako bi ojačala napore na pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba 1990-ih godina na području bivše Jugoslavije.

Grupa je predstavila svoj drugi godišnji izvještaj tokom ovog skupa, koji su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Izvještaj govori o nastojanjima GNO-a da aktivno uključi porodice nestalih u procese regionalne saradnje putem razmjene informacija s porodicama i kroz Regionalnu koordinaciju udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije (RK).  

Predsjedavajuća RK-a Semina Alekić kazala je da je GNO pokazao odgovornost i posvećenost provedbi Okvirnog plana uloživši dodatni napor kako bi savladali prepreke koje je sa sobom donijela pandemija bolesti Covid-19. 

Ministrica za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Wendy Morton izjavila je da je Grupa za nestale osobe, radeći s ICMP-om, postigla puno u kratkom vremenskom periodu pronalaskom i identifikacijom hiljada nestalih, ali svim porodicama koje još traže svoje nestale duguje nastavak potrage.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger navela je da je na zapadnom Balkanu pronađeno i identifikovano više od 70 posto od oko 40.000 osoba čiji je nestanak prijavljen nakon sukoba 1990-ih - što predstavlja uspjeh u poređenju s drugim poratnim područjima.

- Regionalna saradnja je ključna za ovo postignuće i odvija se uz stalnu podršku Vlade Velike Britanije i drugih donatora. Ovaj vid regionalne, multilateralne saradnje može poslužiti kao inspiracija drugim poratnim područjima koja se suočavaju sa složenim pitanjem nestalih osoba - naglasila je Bomberger.

U godišnjem izvještaju je istaknuto kako je poboljšanje saradnje između članova GNO-a omogućilo identifikaciju posmrtnih ostataka koji su ležali neidentifikovani gotovo dvije decenije.

Naglašeno je kako članovi GNO-a primjenjuju Regionalnu bazu podataka - jedinu te vrste u svijetu - u procesu razmjene informacija o aktivnim slučajevima nestalih osoba na transparentan način i u stvarnom vremenu.  

U narednom periodu GNO planira jačati svoj utjecaj kroz još bolju multilateralnu saradnju na temelju postojeće bilateralne saradnje.

GNO nadgleda aktivnosti unutar Okvirnog plana koji je u novembru 2018. potpisan u ICMP-ovom sjedištu u Hagu.  

Okvirni plan proističe iz Zajedničke deklaracije o nestalim osobama, potpisane u julu 2018. u Londonu, kada su predsjedavajući Vijeća ministara i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske ponovili svoju posvećenost nastojanjima da bude pronađeno i identifikovano 12.000 osoba nestalih usljed sukoba na prostoru bivše Jugoslavije za kojima se još  traga. 

Prvi godišnji izvještaj GNO-a predstavljen je na samitu Berlinskog procesa u julu 2019. u Poznanju, saopćeno je iz ICMP-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!