[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/l-02f8dcfc13a384b49da04c9dfb81ac47.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/100x73\/l-02f8dcfc13a384b49da04c9dfb81ac47.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/24\/l-02f8dcfc13a384b49da04c9dfb81ac47.jpg","size":"61.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Grupa vjerskih vođa u SAD-u pozivaju Bidena da se vrati iranskom nuklearnom sporazumu

Grupa vjerskih vođa u Sjedinjenim Državama pozvala je predsjednika Joea Bidena da se što prije vrati zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA), također poznatom kao iranski nuklearni sporazum. 

Izjavu je predvodio Odbor prijatelja za nacionalno zakonodavstvo (FCNL), a potpisala ju je široka koalicija vjerskih vođa i poglavara vjerskih organizacija, uključujući protestantske, katoličke, evanđeoske i jevrejske vođe, kao i nacionalne poglavare zajednica za više kršćanskih denominacija i predsjednik Nacionalnog vijeća crkava, izvijestio je FCNL.

- Duboko smo zabrinuti nedavnim vijestima koji sugerišu da su pregovori između Irana i Sjedinjenih Država o povratku zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja na rubu kolapsa, povećavajući rizik od rata i nuklearnog proliferacije. Snažno pozivamo Bidenovu administraciju da ostane za pregovaračkim stolom i ima hrabrosti djelovati za mir - navodi se u saopćenju, prenosi IRNA.

U izjavi su istaknute prednosti iranskog nuklearnog sporazuma kao oruđa nuklearnog neširenja, kao sredstva za sprječavanje rata i kao moralnog čina za okončanje humanitarne patnje uzrokovane širokim sankcijama.

Također je pozvao Bidena i njegovu administraciju da priznaju da "napredak zahtijeva pregovore i kompromis, a ne prijetnje i zastrašivanje".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!