[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/l-40f1a2fed9bb8f0b9a5d8a197f1eed5d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/100x73\/l-40f1a2fed9bb8f0b9a5d8a197f1eed5d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/l-40f1a2fed9bb8f0b9a5d8a197f1eed5d.jpg","size":"94.48","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Goganović na međunarodnoj konferenciji 'Autonomni sistemi oružja i izazov regulacije'

  Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović učestvovao je 29. aprila 2024. godine na međunarodnoj konferenciji "Autonomni sistemi oružja i izazov regulacije" koja se održava u Republici Austriji.

Na konferenciji učestvuje 140 država s više od 900 učesnika. U delegaciji Bosne i Hercegovine, pored zamjenika ministra odbrane Goganovića, nalazili su se i ambasador BiH u R Austriji Siniša Bencun, šef Kabineta zamjenika ministra odbrane Aleksandar Nikolić i vojni ataše BiH u R Austriji brigadir Edin Bajramović.

Na otvorenju konferencije obratio se Aleksandar Šalenberg, ministar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije koje je domaćin međunarodne konferencije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zamjenik ministra Goganović je ovom prilikom poručio da je sadržaj konferencije zapravo tema o kojoj se mnogo ne govori u Bosni i Hercegovini i regiji. Dodao je da su svi učesnici izrazili zabrinutost oko izazova sa kojima se autonomni sistemi naoružanja suočavaju, posmatrano sa humanitarne, sigurnosne, tehnološke i etičke perspektive, te ukazali na potrebu pravnog regulisanja njihove upotrebe.

- Republika Austrija je vojno neutralna zemlja i nije članica NATO-a, ali je to ne sprečava da aktivno sarađuje sa svima i da raspravlja na visokom nivou o aktuelnim izazovima sigurnosti, te posebno o budućim izazovima i prijetnjama sa kojima se svijet suočava - poručio je Goganović.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!