[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/kljucna-govor-mrznje.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/100x73\/kljucna-govor-mrznje.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/23\/kljucna-govor-mrznje.png","size":"209.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Gdje počinje govor mržnje, prestaje sloboda govora

Prema definiciji iz Preporuke o govoru mržnje Ministarskog odbora Vijeća Europe (No. R 97/20), govor mržnje podrazumijeva sve oblike izražavanja kojima se šire, raspiruju, potiču ili opravdavaju rasna mržnja, ksenofobija, antisemitizam ili drugi oblici mržnje temeljeni na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu agresivnim nacionalizmom i etnocentrizmom, diskriminacijom ili neprijateljstvom prema manjinama, imigrantima, ili ljudima imigrantskog podrijetla.

Od 1. januara 2019. godine, govor mržnje moguće je prijaviti Ombudsmenu za ljudska prava BiH

PREPORUKE UKOLIKO STE SUOČENI SA GOVOROM MRŽNJE

“Svako lice koje je suočeno sa govorom mržnje treba da takve pojave prijavi nadležnim institucijama, uključujući i instituciju Ombudsmena za ljudska prava. Pored krivičnih zakona koji sankcionišu izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti polova i Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH kroz neke članove tretiraju pojam govora mržnje. Pored toga, Regulotarna agencija za komunikacije je donijela Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, koji tretira govor mržnje u ovoj oblasti”, preporuke su iz ove institucije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!