[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/21\/mostar1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/21\/100x73\/mostar1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/21\/mostar1.jpg","size":"93.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Glas javnosti

Galić o izborima u Mostaru:Građani su željni promjena,da se skloni ova nacionalistička ekipa koja trguje ovim gradom 30 godina

Urednica portala Tačno.net Štefica Galić za Start govori o izborima u Mostaru i predizbornoj atmosferi u ovom gradu u kojem  već 12 godina njegovi građani nisu imali pravo da glasaju.

- Velika su očekivanja od nastupajućih izbora koje smo čekali 12 godina.  Svi se nadaju nekoj promjeni na bolje. Hoće li je biti ili neće, ne znam, do nas je. U svakom slučaju, moja je želja da nakon izbora dođu ljudi koji vole ovaj grad, ne oni koji su ga rušili, ne oni koji su nas uveli u rat, ne oni koji nas navodno mire a i dalje prave zidove, ne oni za koje je ovaj grad samo izvor prohoda- poručuje Galić.

Postoji li šansa da Mostar više ne bude podijeljen, zanimalo nas je:

- Neće to biti tako lagano jer 30 godina je praktično sve razdvojeno. Ali, do nas je , ako bi izašli svi, ako želimo dobro ovom gradu, dobro svojoj djeci bilo bi važno da ne postoje više ti zidovi, da se ovaj grad gradi a ne razdvaja. A što se tiče građana, u javnom prostoru se to ne može vidjeti- kroz medije svako svoje forsira, mislim da su svi željni promjena, mira i normalnog života. Vjerujem da su željni da se konačno promijeni ova nacionalistička ekipa koja trguje ovim gradom 30 godina- ocjenjuje Štefica Galić.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija raspisala je izbore za Grad Mostar 20. decembra kad će građani ovoga grada sami odlučiti o svojoj lokalnoj vlasti.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to  u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u 6 izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika.  To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, 4 neovisna kandidata, 4 koalicije i jedna (1)  lista neovisnih kandidata odnosno ukupno 370 kandidata.

Centralni birački spisak za Lokalne izbore u Gradu Mostaru je zaključen dana, 11.11.2020. godine sa stanjem na dan, 05.11.2020. godine u 24:00 sata  i u isti je uspisano 100.864 birača od čega: 96.797 birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za općinu iz 1991. godine, i 3.985 birača za glasanje putem pošte. 

Glasaće se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova. Posebne COVID-19 mobilne timove do dana izbora imenuje Gradska izborna komisija Mostar i njihov broj zavisi od broja odobrenih zahtjeva za glasanje putem takvih mobilnih timova.

Centralna izborna komisija BiH je za posmatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala ukupno 361 posmatrača (5 posmatrača političkih subjekata za posmatranje GCB i CIK BiH; 302 posmatrača udruženja građana; 54 međunarodna posmatrača) a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!