[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-f4f248c9c99436aa1bead6a2f6ac57ab.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-f4f248c9c99436aa1bead6a2f6ac57ab.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-f4f248c9c99436aa1bead6a2f6ac57ab.jpg","size":"61.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Erdogan dolazi na četvrtfinale Eura dok traje diplomatski spor zbog Demiralove proslave gola

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bit će u subotu u Njemačkoj na četvrtfinalu Eura 2024, rekli su iz predsjedništva turske za AFP, dok Ankara i Berlin razmjenjuju kritike zbog slavljeničke geste turskog nogometaša.

Njemačka je pozvala turskog ambasadora u Berlinu u četvrtak ujutro usred diplomatske svađe koja je izbila nakon što je turski nogometaš Merih Demiral napravio navodno ultranacionalistički znak rukom tokom pobjede svoje momčadi protiv Austrije.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je u tvitu najavljujući taj potez objavilo da "kao domaćin Eura 2024. želimo da sport zbližava ljude".

Dan ranije Turska je pozvala njemačkog izaslanika u Ankari.

Nakon što je postigao svoj drugi pogodak u pobjedi Turske nad Austrijom od 2-1 u utorak, Demiral je napravio gestu povezanu s turskom ultranacionalističkom skupinom Sivi vukovi.

Njegov postupak potaknuo je UEFA-u da pokrene istragu zbog "neprimjerenog ponašanja" i izazvao je osudu njemačkih čelnika, ali je Ankara reakciju Berlina odmah označila kao "ksenofobiju".

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser upozorila je da "simbolima turskih desničarskih ekstremista nije mjesto na našim stadionima" i rekla da je "u potpunosti neprihvatljivo koristiti evropsko nogometno prvenstvo kao platformu za rasizam".

Dok se sam Erdogan još nije izravno izjasnio o svađi, nekoliko ministara i glasnogovornik njegove vladajuće stranke AKP osudili su reakciju Faeser.

Optužujući njemačke vlasti za "ksenofobiju", tursko ministarstvo vanjskih poslova istaknulo je da je njemačka domaća obavještajna služba u svom izvještaju naglasila da se "ne može svaka osoba koja napravi znak sivog vuka opisati kao krajnje desničarski ekstremist".

- Osuđujemo politički motivirane reakcije na korištenje povijesnog i kulturnog simbola na način koji ne cilja nikoga tokom slavlja na sportskom događaju - dodaje se.

Sivi vukovi smatraju se militantnim krilom turske stranke MHP i zabranjeni su u Francuskoj i Austriji, ali ne i u Njemačkoj.

Grupa je zagovarala radikalne ideje i koristila nasilje 1980-ih protiv ljevičarskih aktivista i etničkih manjina.

Govoreći nakon utakmice u Leipzigu, Demiral je rekao da u njegovom slavlju nema "skrivene poruke".

- Način na koji sam slavio imao je veze s mojim turskim identitetom - rekao je Demiral, koji je bio igrač utakmice nakon što je postigao oba gola za Tursku.

- Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin i to je smisao ove geste - poručio je.

Branič je rekao da je vidio turske navijače na tribinama kako pozdravljaju.

- Samo sam želio pokazati koliko sam sretan i koliko sam ponosan - rekao je Demiral, dodajući kako se nada da će biti "još više prilika da pokaže ovu gestu".

Njemačka je dom najveće turske dijaspore u inozemstvu, a četvrtfinalni okršaj Turske s Nizozemskom na Olympiastadionu pozorno će pratiti zajednica u Berlinu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!