[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-001ba3667a37b64f942ee4126e3ec751.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-001ba3667a37b64f942ee4126e3ec751.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-001ba3667a37b64f942ee4126e3ec751.jpg","size":"56.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Partnerske zajednice u projektu 'Možemo bolje': Prestanak političkog diskursa koji potiče mržnju

Partnerske zajednice uključene u projekt "Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH - Možemo bolje" zajednički su poručile da politički diskurs koji stvara i potiče strah, nepovjerenje i mržnju mora prestati i ne bi trebao imati prostor u javnom diskursu.

''Vizija i želja za boljom današnjicom i prosperitetnom budućnosti postoji u svima nama. Zajednički put ka tome, ne ogleda se samo u ekonomskom rastu i razvoju ili potragom za pravičnijim društvom, već i u jakim vezama koje stvaramo, unutar i između naših zajednica'', stoji u zajedničkoj poruci, priopćeno je iz  Općine Jablanica.

Međutim, kako se napominje, svakodnevni život građanki i građana Bosne i Hercegovine sve je više opterećen ekonomskim nestabilnostima, političkim nesuglasicama, povijesnim naslijeđem i socijalnim nejednakostima.

U poruci je izraženo uvjerenje da zajednice koje se fokusiraju na izgradnju jakih lokalnih partnerstva i podršku proaktivnim građanima mogu prevazići ove izazove. Dodaju kako se u središtu takvih zajednica nalazi međusobno razumijevanje, poštovanje i visok stupanj povjerenja.

Potrebno je, ističe se u poruci, ''da djelujemo jednako snažno i posvećeno na izgradnji mira i kohezije''.

''Trebamo stvoriti osjećaj pripadnosti u lokalnim zajednicama i kontinuirano poticati kulturu konstruktivnog dijaloga, kako bismo u konačnici ostvarili našu zajedničku viziju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine. Važno je upamtiti da su održiva i proaktivna djelovanja za uključivanje društveno osjetljivih grupa, posebno nacionalnih manjina i povratnika, te uspostava strateških partnerstava, ključni koraci koje moramo poduzeti u tom procesu'', navodi se u zajedničkoj poruci. 

Također se naglašava da istinski, dugotrajan i održiv mir i povjerenje zahtijevaju kolektivno zalaganje svih aktera, uključujući vladine institucije, organizacije civilnog društva, međunarodne partnere i građane. Još se dodaje da politički diskurs koji stvara i potiče strah, nepovjerenje i mržnju mora prestati i ne bi trebao imati prostor u javnom diskursu.

''Zajedno radimo svaki dan kako bismo osigurali da ljudi u Bosni i Hercegovini – posebno naše mlađe generacije - odluče ostati, živjeti, i podizati obitelji u svojim gradovima i selima. Već sada stvaramo zajednice koje daju sve od sebe kako bi osigurale podršku svakom pojedincu'', podvučeno je.

U zajedničkoj poruci pozvali su sve da im se pridruže u izgradnji svjetlije sadašnjosti i pravednije, inkluzivnije budućnosti za nas i za generacije koje dolaze.

Ovaj tekst je zajednička poruka partnerskih zajednica uključenih u projekt ''Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama  u Bosni i Hercegovini – MOŽEMO BOLJE'': Općina Bosanski Petrovac, Općina Čelić, Grad Doboj, Općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Grad Goražde, Općina Jablanica, Općina Jajce, Općina Kakanj, Općina Kalesija, Opština Lopare, Općina Maglaj, Općina Prozor-Rama, Općina Sapna, Općina Teočak, Opština Teslić, Općina Tešanj, Opština Ugljevik, Općina Vareš, Općina Žepče.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!