[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-5c71465879411df06902c6b2ac5e7444.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-5c71465879411df06902c6b2ac5e7444.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-5c71465879411df06902c6b2ac5e7444.jpg","size":"59.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Predstavljanje knjige 'Zvjezdana karta' Dušana Šarotara otvara treći programski dan Bookstana

Program koji otvara treći dan Međunarodnog festivala književnosti Bookstan u petak u 11 sati u Ateljeu Figure bit će predstavljanje romana "Zvjezdana karta" slovenskog autora Dušana Šarotara s kojim će razgovarati Jagna Pogačnik.

Dušan Šarotar (Murska Sobota, 1968) slovenski je pisac, pjesnik, scenarista i fotograf. Bio je dugogodišnji član uredništva Beletrine i urednik AirBeletrine, a od 2000. slobodni je pisac. Središnje teme njegovih najnovijih djela su sudbina židovske zajednice i holokaust u Murskoj Soboti i Prekomurju. Među njegova najznačajnija djela ubrajaju se romani Biljar u Dobrayu, Panorama i Zvjezdana karta, za koju je dobio Župančičevu nagradu, najviše priznanje grada Ljubljane.

U 12 sati na Akademiji likovnih umjetnosti bit će održan Bookstanov specijalni program koji nosi naziv kao i centralna tema festivala – "Zarjavele trobente". O ovoj temi razgovarat će Zoran Predin, Sejo Sexon, Elvis J. Kurtović, Adam A. Subašić, a razgovor će moderirati Boro Kontić.

Dva sata kasnije, u 14 sati, u Američkom kutku bit će održana treća radionica Mladog kutka. U pitanju je radionica "Šatorčić – Avanture male žabe", u okviru koje će najmlađa publika sa Sandrom Mehmedović čitati odlomke iz popularne slikovnice "Mala žaba" danskog autora Jakoba Martina Strida, razgovarati o njima, ali se i zabaviti kroz radionicu koja će uključivati izradu likova iz slikovnice. Učesnicima radionice bit će obezbijeđen sav potreban materijal.

Program se potom premješta u Buybook gdje ostaje do kraja dana, i u 16 sati bit će predstavljena knjiga "Listopadi" Refika Ličine. Riječ je o knjizi objavljenoj u ediciji Dnevnik koju uređuje Semezdin Mehmedinović, a s autorom će razgovarati književnik Mile Stojić.

Nakon toga, u 17 sati, planiran je program "In memoriam: Paul Auster", u kojem će učestvovati Almir Imširević, Semezdin Mehmedinović i Haris Pašović, a Buybook je specijalno za festival preveo i objavio Austerovu kultnu knjigu „Crvena bilježnica“.

U 18 sati popularna turska autorica Defne Suman će u razgovoru s prevoditeljicom Alenom Ćatović predstaviti svoj novi roman "Krug", nezaboravnu priču o iskustvu grčke zajednice u Istanbulu i nježnu posvetu gradu. Defne Suman autorica je više romana koji su postali međunarodni bestseleri, a prevedeni su i na engleski jezik.

U 19 sati Guzelj Jahina će u razgovoru s Adijatom Ibrišimović-Šabić predstaviti svoje romane „Zulejha otvara oči“ i „Ešalon za Samarkand“. Guzelj Jahina jedna je od najprevođenijih savremenih ruskih autorica, a samo je roman „Zulejha otvara oči“ do sada preveden na više od trideset jezika i ekraniziran. U svojim djelima vješto isprepliće bogatu tatarsku mitologiju i historiju SSSR-a.

Sat vremena poslije, u 20 sati, Faruk Šehić će u razgovoru s Lanom Bastašić predstaviti svoju novu knjigu „Cimetna pisma, dijamantna stvorenja“. Kritika roman opisuje kao „prozni, ali i psihološki labirint, unikatnu literarnu enigmu“.

Posljednji događaj trećeg dana festivala, u 21 sat, bit će predstavljanje romana „Anomalija“ francuskog književnika Hervéa Le Telliera. „Anomalija“, britka društvena komedija, mješavina trilera i naučne fantastike, proglašena je svojevrsnim međunarodnim književnim fenomenom, a nagrađena je i prestižnim „Goncourtom“ 2020. godine. S autorom će razgovarati francuski pisac bosanskog porijekla Velibor Čolić, saopćeno je iz Festivala Bookstan.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!