[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/na-dan-11-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/na-dan-11-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/na-dan-11-3.jpg","size":"110.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1054. – Kineski astronomi promatraju “novu zvijezdu”, eksploziju supernove iza koje je ostala maglica Rakovica.

1190. – Engleski kralj Richard I Lavlje Srce i francuski kralj Philip II krenuli su u Treći krstaški rat. Njima se u tom ratu pridružio i nemačko-rimski car Frederick I Barbarossa.

1631. – U Parizu počela da radi prva u svijetu agencija za zapošljavanje.

1776. – Kongres predstavnika 13 američkih kolonija, pobunjenih protiv Velike Britanije, potpisao “Deklaraciju nezavisnosti”, u kojoj su iznesene demokratske težnje nove nacije, i proglasio nezavisnost SAD. SAD su nezavisnost izvojevale 1781. pobjedom nad britanskom kolonijalnom vojskom.

1798. – Napoleon Bonaparta u pohodu na Egipat, tada tursku provinciju, zauzeo Aleksandriju.

1848. – Objavljen Komunistički manifest, Karla Marxa i Friedricha Engelsa.

1865. – U Londonu izlazi knjiga Lewisa Carrolla “Alisa u zemlji čuda”.

1933. – SSSR sa Čehoslovačkom i Jugoslavijom potpisao “Konvenciju o definiciji agresora”, koja je trebalo da omogući efikasnije otkrivanje agresorskih postupaka radi preuzimanja mjera posredstvom Društva naroda. To je bio prvi sporazum Jugoslavije i SSSR.

1941. – Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu u Beogradu donio odluku o oružanom otporu protiv njemačkog okupatora. Taj dan se u SFRJ obilježavao kao Dan borca.

1943. – Počela je bitka kod Kurska između sovjetskih i njemačkih snaga, u kojoj je sudjelovalo više od 6000 tenkova.

1943. – Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći u Gibraltaru poginuo je poljski general i političar Władysław Sikorski, šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946. – Filipini stekli nezavisnost, poslije 47 godina pod kolonizacijom SAD.

1972. – Sjeverna i Južna Koreja ugovorom se odrekle upotrebe sile u rješavanju sporova i načelno se saglasile da rade na ponovnom ujedinjenju Koreje mirnim putem, bez miješanja spolja.

1976. – Izraelski komandosi upali na aerodrom “Entebe” u Ugandi i oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koje su oteli pripadnici palestinskih oružanih formacija. Službeno je saopšteno da su poginula četiri izraelska vojnika, sedam od deset otmičara i dvadesetak vojnika Ugande koji su pokušali da spriječe izraelsku akciju.

1993. – Srpske snage u Banjaluci srušile džamije “Gazanferija” i “Jama”.

1997. – Američko svemirsko samohodno vozilo “Pathfinder” spušteno na Mars.

1998. – Japanska svemirska sonda “Nozomi” lansirana prema Marsu.

2001. – U cilju okončanja 18-godišnjeg građanskog rata, tokom kojeg je živote izgubilo blizu dva miliona ljudi, sudanska vlada prihvatila je libijsko-egipatsku mirovnu inicijativu. Međutim ona nije dovela do prekida rata.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!