[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/l-870863c716c7081a4f87f6708c7c0912.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/100x73\/l-870863c716c7081a4f87f6708c7c0912.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/14\/l-870863c716c7081a4f87f6708c7c0912.jpg","size":"76.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Prepoznavanje problema s kojima se suočavaju žrtve ratne torture u fokusu okruglog stola u Brčkom

U organizaciji Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu "Suze“ i "Udrugom zatočenih - Udruženje logoraša" te uz pomoć Uduženja građana "Viva žene", danas je u Brčkom održan okrugli sto pod nazivom "Nevidljive rane: Pravni i društveni izazovi za žrtve ratne torture“.

Predsjednica Udruženja "Suze" Adila Suljević rekla je da je cilj današnjeg skupa prepoznavanje problema s kojima se suočavaju žrtve ratne torture sa posebnim naglaskom na stigmu o ženama silovanim u ratu i zakonima koji se bave pitanjima pomoći i zaštite preživjelih žrtava.

-Podršku očekujemo i od društva, institucija i zajednice. Kroz ovo predavanje danas osvrnula sam se na to zašto smo stigmazirane i pokušala da nađem jasne odgovore za to - poručila je Suljević.

Gradonačelnik Zijad Nišić prisustvovao je današnjem okruglom stolu i tom prilikom istakao da žene koje su pretrpjele seksualno nasilje imaju nevidljive rane koje su itekako vidljive u psihičkoj sferi, kao i da je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja veliki problem.

- Postoji i takozvani transgeneracijski prenos traume kada cijela porodica na neki način trpi te traume - istakao je gradonačelnik Nišić te naglasio da je jedna od prioritetnih odgovornosti vlasti zakonsko uređenje ove oblasti.

Elmir Ibralić, pedagog i psiholog u Centru za terapiju i rehabilitaciju "Viva žene“ iz Tuzle kaže da su žrtve seksualne torture u ratu tretirane kroz sporedne zakone kao što su Zakon o civilnim žrtvama rata što ih ne prepoznaje kao posebnu kategoriju žrtava.

-Na neki način su prepoznate u zakonu ali se ne tretiraju kao posebna kategorija što bi bilo poželjno, jer društvo ne razmišlja o tom stepenu kompenzacije za pretrpljenu bol, što je uvredljivo za žrtve i što ih zadržava u tom položaju stigme - ocijenio je Ibralić.

Okrugli sto je održan u sklopu projekta koji se bavi unapređenjem položaja žrtava rata i svjedoka ratnih zločina, kojeg finansira Evropska unija, a provodi UNDP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!