[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-c0558796ab5dce2685ee893b0d04ced4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-c0558796ab5dce2685ee893b0d04ced4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-c0558796ab5dce2685ee893b0d04ced4.jpg","size":"111.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Helez i Shaha: BiH i Pakistan imaju dobru saradnju u području odbrane

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH generalmajora Syed Qaiser Abbas Shaha.  

Helez je poželio srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Abbas Shahu, kazavši da dvije zemlje imaju dobru saradnju u području odbrane.

- Važno je napomenuti da je obim dosadašnje saradnje na zadovoljavajućem nivou. Republiku Pakistan cijenimo kao zemlju koja je u dosadašnjem periodu iskazala interes da kroz školovanje pripadnika Oružanih snaga i njihovo sponzorstvo doprinosi i podržava jačanju naših vojnika. MO i OS BiH naporno rade na dostizanju potrebnih standarda i interoperabilnosti s EU i NATO snagama, tako da je svaki vid podrške za postizanje tog cilja od ogromne vrijednosti za nas - kazao je Helez.

Sagovornici su razgovarali o povećanju broja oficira iz BiH koji bi se školovali u Republici Pakistan, bilateralnoj saradnji, euroatlantskim integracijama i brojnim drugim temama.

Jedna od ključnih tema ovog sastanka bila je namjenska industrija.

Ambasador Pakistana pozvao je Heleza u posjetu toj državi kako bi obišao određene kompanije koje se bave proizvodnjom municije i oružja. Također, izrazio je želju da zajedno obiđu pogone kompanija namjenske industrije u BiH. Abbas Shahu je naglasio da postoji mogućnost saradnje između dviju zemalja na tom polju.

Tokom današnjeg dana Ministarstvo odbrane BiH posjetilo je i 14 delegata Nacionalnog odbrambenog univerziteta Islamske Republike Pakistan (NDU). Delegaciju je predvodio predsjednik NDU-a, Amir Munir.

Grupa od 14 polaznika NDU-a, visokih oficira i službenika, u okviru studijskog putovanja boravit će u našoj zemlji do 11. maja, a MO i OS BiH će organizirati sastanke i posjete lokacijama Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!