[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-6b42b8b00eb38f172d46c0d62e0170ec.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-6b42b8b00eb38f172d46c0d62e0170ec.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-6b42b8b00eb38f172d46c0d62e0170ec.jpg","size":"80.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Socijalnim radnicima je nužno dodijeliti status službene osobe te promovirati njihov rad

Društvo socijalnih radnika Zeničko-dobojskog kantona, povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada, održalo je u Zenici dvodnevnu konferenciju, odnosno svečanu i radnu sjednicu tog društva.

Predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK-a Samir Hrustić podsjetio je kako se ovaj praznik, po odluci Međunarodne federacije socijalnih radnika, tradicionalno obilježava trećeg utorka u mjesecu martu.

Međutim, ove su godine, kazao je, zajedno sa Savezom socijalnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine te uz podršku USAID-a i Ustanove “Sumero”, odlučili organizirati dvodnevnu konferencije s ciljem promocije ove struke te potreba lokalnih zajednica i bh. društva.

- Činjenica je da je potrebno često govoriti i promovisati samu struku socijalnog rada, posebno zbog svih društveno-negativnih pojava koje se dešavaju u našem društvu, počevši od nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, nasilja koje završava samoubistvom ili ubistvom… Nasilja u svakom drugom smislu, kako emotivnog tako i ekonomskog… Potrebno je govoriti o promociji socijalnog rada i izmjene zakonskih regulativa, zbog svih problema s kojima se susreću centri za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite - kazao je Hrustić.

Ustanove socijalne zaštite, podvlači, imaju popunjene kapacitete te su duge liste čekanja.

- Pokrenute su izmjene zakonskih regulative, ali je ih je konačno potrebno i usvojiti na način da se propišu standardi za rad ustanova socijalnog rada, koji će biti obavezujući i koji će propisati broj socijalnih radnika u odnosu na broj stanovnika određene lokalne zajednice - kazao je Hrustić.

Socijalnih radnika, ističe, nedostaje, a ključ je rad na prevenciji a ne samo liječiti posljedice.

- Činjenica je da socijalni radnici i drugi stručni radnici u sistemu socijalne zaštite u centrima za socijalni rad i ustanovama, postaju administrativni radnici. Kako zbog dječijeg doplatka, zbog Zakona o porodiljama… Potrebno je socijalne radnike zaposliti u škole, u segment obrazovanja te uključiti i sve druge struke, kako bi se spriječilo vršnjačko nasilje, koje je u porastu - istakao je Hrustić.   

Predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH Mirnes Telalović istakao je kako, u saradnji s federalnim ministarstvima, rade na rješavanju pitanja statusa službene osobe.

- Uposlenici u sistemu socijalne zaštite, pored svih problema s kojima se suočavaju i korisnicima s kojima rade, izloženi su vrlo često nasilju i nekim drugim neželjenim okolnostima, a nemamo riješeno pitanje službene osobe. U tom smo kontekstu pokrenuli inicijativu da se i uposlenicima u sociajlnoj zaštiti dodijeli status službene osobe - kazao je Telalović.

U naredom periodu, dodao je, moraju raditi na promociji rada socijalnih radnika, kako bi građanstvo upoznali s značajem njihovog posla.

Neophodna je, podvukao je, multisektorska suradnja, jer probleme današnjeg čovjeka ne može rješavati nijedna struka samostalno.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!