[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/xw.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/xw.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/xw.jpg","size":"111.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Koji velikan ide u hram fudbala

Fudbaleri Real Madrida su proteklog vikenda ispunili prvi cilj ove sezone i osvojili 36. titulu u klupskoj istoriji u La Ligi.

Ali, kao najveći klub na svijetu, Madriđani se ne zadovoljavaju samo jednim peharom, već jure i onaj najveći, evropski. “Merengesima” na putu do novog finala i borbe za rekordnu, 15. titulu u Ligi šampiona stoji Bajern Minhen. Revanš počinje od nule - prije osam dana u Minhenu bilo je 2:2, prednost Reala u revanšu je domaći teren i tribine “Santjago Bernabeua” (21 h).

“Merengesi” mogu da se pohvale činjenicom da su posljednji poraz na domaćem terenu u Ligi šampiona pretrpjeli od Čelsija, u četvrtfinalu ovog takmičenja 2022. godine. I tada su, međutim, prošli dalje - u polufinale. Prvi meč u Londonu dobili su 3:1, revanš su nakon produžetaka izgubili 3:2. Na klupi Čelsija tada je sjedio - Tomas Tuhel, koji će večeras sa klupe dirigovati igrom Bajerna.

Real, međutim, ove sezone ne može da se pohvali pobjedom na domaćem terenu u nokaut fazi - tim Karla Anćelotija je u osmini finala igrao 1:1 u Madridu sa Lajpcigom, a 3:3 sa Mančester sitijem u četvrtfnalu. Sada mu u goste dolazi ekipa koja iza sebe ima lošu sezonu - Bajernu bi trofej u ovom takmičenju zaliječio sve rane nakon što je poslije 11 godina ostao bez titule u Njemačkoj.

Ako, ipak, budu eliminisani, Bavarci će prvi put nakon 2012. godine završiti sezonu bez trofeja.

- Uvijek imamo mnogo samopouzdanja, jer smo mi Real Madrid. Imam najbolju ekipu - momci su tokom čitave sezone odradili dobar posao - rekao je u najavi meča trener “kraljevskog” kluba, Karlo Anćeloti.

Anćeloti večeras može da računa na Danija Karvahala, kojem je istekla suspenzija, dok se prethodnog vikenda vratio golman Tibo Kurtoa, koji je zbog povrede propustio kompletnu sezonu, a posljednji meč prije povrede odigrao u avgustu. Belgijanac, ipak, večeras neće biti među stativama, prednost će dobiti Ukrajinac Andrij Lunjin, koji je dobro odradio posao ove sezone.

- Lunjin će braniti. Kurtoi treba još vremena da dostigne najbolju formu. Igrao je protiv Kadisa jer je trenirao veoma dobro i odigrao je odličnu utakmicu, pokazavši sigurnost i samopouzdanje. Ali još uvijek nije dostigao svoj najbolji nivo - kazao je Anćeloti.

Real i Bajern prethodni put u Ligi šampiona sastali su se 2018, takođe u polufinalu - prošli su Madriđani zahvaljujući pobjedi u prvom meču u Minhenu 2:1, u revanšu u Madridu bilo je 2:2.

Real je bio bolji i sezonu ranije, u četvrtinalu - 4:2 u Madridu, u produžecima, u spektakularnom revanšu, nakon pobjede 2:1 u Bavarskoj, bili su Španci bolji i u polufinalu 2015. (ukupno 5:0), a posljednji veliki trijumf njemačkog velikana nad Realom dogodio se 2012, u polufinalu, i to penalima.

U Bajernu su nakon prvog meča prošle sedmice bili razočarani, a trener Tuhel je tada jasno poručio da je njegova ekipa zaslužila pobjedu, te da je Real iz dva šuta postigao dva gola.

- Situacija je jasna. Pobijedimo u Madridu i idemo na “Vembli”. Šanse su 50-50. Vidjećemo šta će se desiti - ocijenio je Tomas Tuhel.

Real je prije dvije godine u finalu u Parizu savladao Liverpul, dok Bavarci nisu igrali u finalu od 2020. godine, kada su u Lisabonu bili bolji od Pari Sen Žermena. A pomisao na “Vembli” ljudima u Bajernu i navijačima kluba budi lijepa sjećanja na 2013. godinu kada je njemački gigant u hramu fudbala savladao Borusiju Dortmund (2:1) i osvojio evropsku titulu.

Vjerovatni sastavi: Real Madrid (4-4-2): Lunjin - Karvahal, Ridiger, Čuameni, Mendi - Valverde, Kros, Kamavinga, Belingem - Vinisijus i Rodrigo;

Bajern Minhen (4-2-3-1): Nojer - Kimih, De Liht, Dajer, Mazraui - Gorecka, Lajmer - Sane, Miler, Musijala - Kejn.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!