[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-1cfc78f702c9040e4ade6b3fedbb77cc.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-1cfc78f702c9040e4ade6b3fedbb77cc.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-1cfc78f702c9040e4ade6b3fedbb77cc.png","size":"297.71","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Hadžović: Osigurati veći rodno osjetljiv nadzor nad sektorom sigurnosti u BiH

Predsjednik Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović kazao je danas u Sarajevu na predstavljanju inicijative "Žene i sigurnost? Prirodno, skroz!" da ona ima za cilj unaprijediti sigurnost kroz bolje razumijevanje i primjenu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325, te osigurati veći rodno osjetljiv nadzor nad sektorom sigurnosti u BiH.

 

- Rezolucija 1325, usvojena 31. oktobra 2000., označila je prekretnicu u priznavanju različitih uticaja sukoba na osobe različitog spola. Ističe se da žene igraju ključnu ulogu u izgradnji mira te da su nužne za održivost mjera mira i sigurnosti. Nažalost, u sektoru sigurnosti BiH žene su još uvijek nedovoljno zastupljene na ključnim pozicijama odlučivanja - kazao je Hadžović.

Istakao je važnost promocije uloge žena u svim sigurnosnim agencijama, jer se pokazalo da žene daju veliki doprinos, a nažalost nisu dovoljno zastupljene.

Naglašeno je da će kroz inicijativu biti razmatrana pitanja diskriminacije, rodno zasnovanog nasilja, izgradnje kapaciteta istražitelja unutrašnjih kontrola te psihološke podrške za sve policijske službenice i službenike.

Rečeno je da je pred BiH još uvijek dug put na uspostavi ravnopravnog položaja žena u sigurnosnom sektoru. Primjera radi, prema nalazima istraživanja iz 2021. godine, od ukupnog broja policijskih službenika u BiH (16.660), samo devet posto su bile žene.

Također, pokazalo se da žene uglavnom vrše poslove na pozicijama s najnižim policijskim činovima.

Kako je kazao Hadžović, kroz slogan "Žene i sigurnost, Prirodno, skroz!" naglašava se zapravo prirodna povezanost između uloge žena i pitanja sigurnosti.

S druge strane, Rezolucija 1325 koja je centralna tačka inicijative, upravo ističe važnost uključivanja žena u procese mira i sigurnosti.

U okviru predstavljanja inicijative, Centar za sigurnosne studije i Udruženje "Mreža policijskih službenica" potpisali su memorandum o razumijevanju s pojedinim institucijama sektora sigurnosti i drugim relevantnim akterima.

Memorandum se odnosi na potrebu snažnije primjene Rezolucije 1325 i Zakona o ravnopravnosti spolova BiH te osiguranja većeg učešća žena u različitim sferama sektora sigurnosti. 

Inicijativu "Žene i sigurnost? Prirodno, skroz!" finansira Evropska unija, a provode Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Udruženje "Mreža policijskih službenica" iz BiH, te Centar za evropske sigurnosne studije iz Nizozemske.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!