[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/xl_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/100x73\/xl_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/xl_1.jpg","size":"62.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Ronaldo prodao jedan klub, uskoro će i drugi

Ronaldo Nazario de Lima (47), legendardni brazilski napadač kojeg nešto stariji ljubitelji nogometa od milja nazivaju “pravi Ronaldo” uspoređujući ga s Cristianom, objavio je da je prodao vlasničke udjele u brazilskom klubu Cruzeiro. Najavio je i da će uskoro prodati i drugi klub koji kontroliše, a to je španski drugoligaš Real Valladolid.

Bivši dvostruki osvajač Zlatne lopte (1997. i 2002.) te dvostruki prvak svijeta s Brazilom (1994. i 2002.) svoju je profesionalnu karijeru započeo baš u Cruzeiru koji ga je 1994. prodao u PSV odakle je krenula Ronaldova evropska karijera u kojoj je nastupao kasnije za Barcelonu, Inter, Real Madrid i Milan.

Ronaldo je objavio da je prodao Cruzeiro nakon dvije godine i četiri mjeseca na čelu ekipe. Brazilac je bio vlasnik 90 posto dionica kluba koje je kupio u decembru 2021. godine za 75 miliona eura. Tačan iznos za koji je prodao dionice lokalnom poduzetniku nije otkriven. Pretpostavlja se da se radi o 110 miliona eura. To znači da je Ronaldo na prodaji zaradio oko 35 miliona eura.

Ronaldo je odlučio kupiti Cruzeiro kada je bio u drugoj ligi, s dugovima od oko 240 miliona eura. Uspio je vratiti klub u prvu ligu, ali su prošle sezone skoro ispali što je počelo stvarati negativnu klimu prema Ronaldu.

“Moj cilj je ispunjen. Moja je ideja uvijek bila ponovno izgraditi Cruzeiro i staviti ga na pravo mjesto, te u pravo vrijeme dati ga pravoj osobi. Klub je bio na odjelu intenzivne njege. Iako sam vidio potencijal, odluka da kupim Cruzeiro je bio proizvod neodgovornosti i ludila. Dugovi su smanjeni za pola, situacija je bolja, ali klub je i dalje u bolničkom krevetu. Restrukturiranje nije gotovo”, rekao je Ronaldo na konferenciji za novinare.

Osim Cruzeira, Ronaldo je od 2018. vlasnik 51 posto dionica španskog drugoligaša Valladolida koje je kupio za 30 miliona eura. Nakon kupnje dodatnih dionica od 2020. godine je vlasnik 82 posto kluba. Novinari su ga pitali o planovima sa španskim klubom, a on je odgovorio:

“Bit ću vrlo brz i kratak, Valladolid je sljedeći.”

izvor;Arena Sport

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!