[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/xr.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/100x73\/xr.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/30\/xr.jpg","size":"88.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Bajern protiv Reala: Klasik koji se dugo čekao

Dvadeset titula prvaka Evrope su kroz istoriju osvojili Real Madrid i Bajern, čak 25 puta su španski i njemački gigant igrali međusobno u Ligi šampiona, nikada u finalu - „kraljevski klub” je slavio 12 puta, u 11 utakmica su se radovali Bavarci, uz tri remija...

Sve to jasno ukazuje da teško da postoji veće rivalstvo na globalnom nivou, a večeras i 8. maja je na redu novo poglavlje istorije - borba za plasman u finale koje se 1. juna igra na londonskom „Vembliju”.

Real je u četvrtfinalnom dvomeču protiv Mančester sitija pokazao dva lica - u prvoj utakmici je vjerovatno zaslužio više od remija (3:3), u revanšu je nadigran prije nego je prošao na penale, ali niko neće tome pridavati važnosti ako za mjesec Karlo Anćeloti u Madrid donese 15. pehar namijenjen pobjedniku Lige šampiona.

Za razliku od Realovog puta kroz sezonu, o Bajernovom bi mogao da se napravi film, jer je bilo svega...

Bajern je sezonu počeo kao apsolutni favorit u Bundesligi i kao jedan od najozbiljnijih kandidata za evropski pehar.

A šta se dogodilo? U domaćem takmičenju ga je deklasirao Bajer i uzeo mu titulu još prije skoro dvadesetak dana, Tomas Tuhel je u februaru najavio da ide čim se sezona završi, uz ne baš korektan odnos sa čelnicima kluba, prije svih sa Ulijem Henesom.

U Ligi šampiona je, međutim, Bajern dokazao da je Bajern i vidjelo se Tuhel ima tim koji dobro zna kako se igraju velike utakmice. Velikan je tako rutinski eliminisao Arsenal u četvrtfinalu, prije toga i Lacio i kada se sve sabere ima odličnu kampanju u Evropi i spreman je da napadne sedmi pehar.

„Kada igrate protiv Reala ne borite se samo protiv tima koji ima sjajne igrače, nego i protiv aure koja okružuje taj klub. Neće biti lako zadržati fokus, ali sam siguran da možemo da odigramo perfektnu utakmicu. U stvari, potrebne su nam dvije takve”, poručio je Tuhel.

Da li su spremni Džamal Musijala i Matajs de Liht, da li će igrati Serž Gnabri... Tuhel o tome nije želio da priča, ali o Gnabriju je kratko rekao:

„Ne znam zašto, ali znam da će Gnabri dati gol”, istakao je Tuhel, kojeg bi od ljeta na klupi trebalo da naslijedi Ralf Rangnik.

Anćeloti je trener koji gotovo da nema mrlju u karijeri, ali ako negdje nije uspio to je upravo Bavarska.

Italijan je vodio Bajern od jula 2016. do septembra 2017, osvojio je pehar u Bundesligi i dva trofeja u njemačkom Superkupu, ali za njega i klub je to bio razočaravajući period. Tako se spekulisalo i o lošim odnosima u svlačionici, nezadovoljstvu Tomasa Milera, pa je Anćeloti na samom početku druge sezone u Minhenu otišao.

U Bajernu mu nije išlo, ali protiv Bajerna gotovo da nije pogriješio - neporažen je u osam utakmica kada je vodio timove (Milan i Real) protiv velikana iz Njemačke, uz šest pobjeda i dva remija.

S klupe „kraljevskog kluba” je vodio dvije utakmice, i to u polufinalu u sezoni 2013/14. kada je i osvojio titulu.

Bila je to prva sezona Pepa Gvardiole u Bajernu, ali Madriđani su bili prejaki - na „Santjago Bernabeuu” su pobijedili 1:0 (gol Karima Benzeme), a u Minhenu čak 4:0 kada su po dva puta pogađali Kristijano Ronaldo i Serhio Ramos.

„Imamo mnogo poštovanja prema Bajernu koji je bio spektakularan u četvrtfinalu protiv Arsenala, kada je bilo jasno da je Liga šampiona ono što ga zanima”, rekao je Anćeloti.

Havi Martines, dugogodišnji vezista Bajerna i reprezentativac Španije, kao da je jedva čekao da dođe do okršaja dva velikana.

„Bajern protiv Reala - to je epski, mističan okršaj i rekao bih pravi fudbalski rat”, kazao je dvostruki osvajač Lige šampiona sa Bavarcima i nastavio:

„To je evropski klasik, igraju dva vjerovatno najveća kluba. Teško možete da tražite bolje: Bajern - Real je najbolji meč u istoriji fudbala, a posebno je zanimljivo to da se nikada nisu sastali u finalu”, istakao je Martines.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!