[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-237834ca3492ea0936ff50fce5ad70a4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-237834ca3492ea0936ff50fce5ad70a4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-237834ca3492ea0936ff50fce5ad70a4.jpg","size":"91.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

BNV: Genocid mora biti osuđen na globalnom nivou

Bosansko/Bošnjačko narodno vijeće (BNV) saopćilo je da genocid u Srebrenici mora biti osuđen od svih nas i na globalnom nivou, kao i da se mora izraziti podrška žrtvama te spriječiti negiranje genocida i osuditi veličanje ratnih zločinaca kako bi se spriječili budući genocidi i ratni zločini.

Kako su saopćili iz BNV, saglasnosti oko genocida u Srebrenici iz 1995. godine nema ni gotovo tri decenije kasnije, uprkos pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

- Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu vođeni su postupci protiv 20 okrivljenih, a prva osuđujuća presuda za genocid u Evropi poslije suđenja nacistima donijeta je 2004. protiv Radislava Krstića, bivšeg generala Vojske Republike Srpske. Tada je i prvi put sudski utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid – navode iz BNV.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid. ICJ je, odlučujući po tužbi BiH, presudio da Srbija nije odgovorna za genocid, niti da je bila saučesnik, ali je naveo da Srbija nije učinila ništa da ga spriječi.

Novi talas rasprava, kako dodaju iz BNV, vodiće se hiljadama kilometara daleko, u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje će Generalna skupština ove organizacije na zatvorenom sastanku raspravljati o Nacrtu rezolucije o „Međunarodnom danu refleksije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

- Da su svjesni da je priznanje i osuda genocida potrebna manje Bošnjacima nego svim Srbima, srpski političari i mediji bi se davno poklonili žrtvama, priznali ga i jednom za sva vremena skinuli odgovornost sa cjelokupnog naroda i identificirali pojedince-počinitelje i od njih se ogradili. Zaredalo se proteklih dana više nasilnih ispada s etničkim predznakom, najavljujući dugo političko ljeto s temom navodne 'borbe za RS' u glavnoj ulozi. I opet, kao nebrojeno puta dosad, gledamo istu političku predstavu s akterima koji, umjesto da smire situaciju, dolijevaju ulje na vatru za društvo pogubne etničke netrpeljivosti – ističu iz BNV.

Kako dodaju, nije četnička ikonografija, postojanje retrogradnih i radikalnih političara, društvenih grupa, koje gaje simpatije prema zločincima, davno pokopanim režimima i povijesnim mitovima naša specifičnost. Ima toga i u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj pa čak i u Njemačkoj.

- Svijetla tačka u ovoj priči su svi oni koji nisu došli na mitingašenje u Banjoj Luci, koji će se ograditi od zakazanog divljanja u Srebrenici, i od svakog sličnog ponašanja, jer je narodu dosta lažnih idola, propalih politika i ratno-huškačih poruka - navodi se u saopćenju BNV.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!