[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-15491aed00729ab922b71f248f33aee7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-15491aed00729ab922b71f248f33aee7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-15491aed00729ab922b71f248f33aee7.jpg","size":"51.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Odobren zakon da se stanovi vraćeni općinama dodjeljuju kategorijama koje do sad nisu tretirane

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je na sjednici prihvatio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

- S obzirom da je ostao određeni broj neriješenih stanova kojima uglavnom raspolažu općine neophodno je bilo stvoriti pravne pretpostavke da se višak stanova dodjeli i otkupi te na taj način zadovolje preostale kategorije građana koji nisu riješili stambeno pitanje – rekao je za Fenu federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić nakon odobravanja nacrta.

Izmjenama se, kako ističe, reguliše pitanje koje nije regulisano u važećem Zakonu, a to je pitanje „raspolaganja sa stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku“. U tom slučaju stan se stavlja na raspolaganje općini na čijoj se teritoriji nalazi.

- Članom 2. regulisana je pravna situacija kada davalac stana na korištenje raspolaže viškom stanova koji nisu dodjeljeni svojim radnicima iz razloga starosti stana, nezainteresovanosti za ulaganja u stan i sl. da se omogući svim licima da putem javnog konkursa mogu steći pravo na dodjelu stanova na korištenje. Razriješenje navedene pravne situacije zatražila je svojom inicijativom Opština Zavidovići i ista je upotpunosti osnovana – kazao je Nedić.

Također, i u drugi odredbama ovog zakona u postupku konsultiranja sa lokalnim zajednicama prihvaćene su njihove primjedbe i ugrađene u tekst zakona.

- Nadam se da će zakon biti prihvaćen i u Domu naroda nakon čega ćemo provesti javnu raspravu i izraditi prijedlog zakona – poručio Nedić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!